20 mai 2022

USR: PNL, PSD şi UDMR parafează noua alianţă de guvernare pregătind un tun imobiliar de 500 de milioane de Euro

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Senatorii PNL, PSD şi UDMR au votat astăzi pentru suplimentarea ordinii de zi a Comisiei Economice din Senat cu discutarea şi adoptarea unui raport pozitiv asupra iniţiativei legislative prin care statul român cedează gratuit un teren de la Romexpo care valorează sute de milioane de euro. USR a votat împotrivă şi se va lupta să oprească acest tun imobiliar transpartinic.

Iniţiativa legislativă urmează să fie dezbătută şi votată în Plenul Senatului, care este prima cameră sesizată.

Conform iniţiativei legislative, 46 hectare de teren din zona Romexpo ar urma să fie trecute din proprietatea statului în proprietatea privată a CCIR, urmând ca pe acestea să se desfăşoare un „program de reabilitare urbană”, în fapt, un proiect imobiliar gigantic, în valoarea de aproape 3 miliarde de euro, conform estimărilor dezvoltatorilor.

USR s-a opus şi se opune unei asemenea operaţiuni care are ca rezultat înstrăinarea fără niciun fel de beneficiu a bunurilor statului. În sprijinul poziţiei sale, USR a adus ca argumente poziţiile exprimate de Ministerul Justiţiei, de Ministerul de Finanţe, de Consiliul Concurenţei şi de RAPPS, care toate s-au opus unui asemenea demers. De asemenea, Comisia Europeană şi-a exprimat interesul cu privire la această iniţiativă legislativă.

USR şi UDMR au atacat, anul trecut, la Curtea Constituţională iniţiativa legislativă, iar CCR a declarat-o constituţională (în ciuda opiniei separate exprimată de doi judecători constituţionali care au afirmat că o asemenea operaţiune se face prin hotărâre de guvern şi nu prin lege). Legea s-a reîntors în Parlament, la reexaminare, în urma cererii venite din partea Preşedintelui României.

În aprilie 2021, PNL a început să facă presiuni pentru adoptarea pe repede înainte a legii, fără niciun fel de dezbatere publică. USR s-a opus şi a blocat adoptarea rapidă a iniţiativei. În viziunea USR, terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat. Avem nevoie să ne valorificăm activele statului în mod transparent şi printr-o licitaţie deschisă adresată pieţei şi cu respectarea competiţiei.

Comunicat de presă – Uniunea Salvaţi România