28 mai 2022

USR: PSD, PNL şi UDMR refuză orice încercare de transparentizare a programului mamut PNDL 3

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a dezbătut, marţi, proiectul de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă prin care Guvernul Cîţu a dat drumul PNDL 3, noul program de îmbogăţire a baronilor locali sub pretextul derulării de investiţii în întreaga ţară. USR a solicitat, încă o dată, să fie modificată Ordonanţa în sensul transparentizării cheltuirii banului public, dar PSD, PNL şi UDMR au respins la unison toate amendamentele.

„USR a cerut transparenţă totală pentru cheltuirea celor 50 de miliarde de lei din programul mamut PNDL 3. Reprezentanţii PSD şi UDMR din comisie au votat împotriva amendamentelor USR şi au avizat proiectul în forma depusă de Guvern. PNL s-a abţinut de la votul amendamentelor, acest lucru echivalând cu un vot împotrivă ascuns. Un acord tacit, probabil convenit cu PSD, pentru a-şi împărţi cele 50 de miliarde de lei în următorii şase ani. În plus, PSD a susţinut că transparenţa nu trebuie să fie o piedică pentru implementarea proiectelor. Este şi normal să reacţioneze aşa, dat fiind că în PNDL 1 şi 2 au putut aproba nestingheriţi proiecte pe care unii primari le-au acordat pe criterii total netransparente firmelor „prietene”. Este de neconceput pentru un partid obişnuit cu un abonament permanent la banul public să vadă cum USR încearcă să oprească devalizarea statului”, declară deputata USR Denisa Neagu, membru al Comisiei pentru industrie şi servicii.

Prin amendamentele formulate la OUG nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, USR a militat pentru un cadru care să asigure cheltuirea judicioasă şi transparentă a banului public. Printre altele, acest cadru trebuie să cuprindă:

– Criterii clare de prioritizare şi punctaje pentru aprobarea finanţării obiectivelor de investiţii;

– Transparentizarea procesului de evaluare prin adoptarea unei proceduri similare celor care se fac pentru finanţările asigurate din Programe operaţionale;

– Procedură obiectivă de atribuire a contractelor, având ca scop eliminarea posibilităţii unei intervenţii politice;

– Raportarea lunară a informaţiilor despre fiecare proiect, asigurându-se astfel o transparenţă mai mare, cât şi posibilitatea monitorizării modului în care banii
publici au fost cheltuiţi.

USR susţine dezvoltarea României, dar consideră că PNDL 3, în forma actuală, va fi cel mai mare jaf din bani publici.

Vom continua să căutăm soluţii ca programul să nu treacă de Camera Deputaţilor în forma venită de la Guvern.

Alianţa toxică PSD-PNL-UDMR nu poate cheltui după bunul plac banii strânşi din taxarea tuturor românilor. Vrem ca fiecare leu cheltuit din banul public să aducă o schimbare în bine reală la nivelul comunităţilor locale, nu să-i îmbogăţească pe baronii locali şi firmele care, de obicei, căpuşează bugetul de stat şi bugetele locale.
Comunicat de presă – Uniunea Salvaţi România