30 septembrie 2022

USR: PSD-PNL-UDMR, abuzuri pe bandă rulantă pentru protejarea plagiatorilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Coaliţia PSD-PNL-UDMR a făcut, din nou, zid de apărare în jurul plagiatorilor. USR a solicitat repetat, în şedinţele de plen de luni şi de marţi ale Camerei Deputaţilor, dezbaterea proiectului USR care condiţionează emiterea titlului de doctor de publicarea lucrării de doctorat şi de trimiterea acesteia către Biblioteca Naţională a României.

PSD şi PNL au mimat bunele intenţii, dar au avut grijă să saboteze discuţiile în Comisia pentru învăţământ, astfel încât proiectul să nu primească un nou raport şi să nu fie introdus pe ordinea de zi a plenului. Toate aceste abuzuri pentru ca premierul Ciucă să nu mai fie deranjat de subiectul plagiatelor.

„În ultimele două zile, am avut o circotecă, un spectacol fantastic, care ne-a arătat că pentru politicienii de la PSD, PNL şi UDMR e mai importantă salvarea domnului Ciucă şi a altor politicieni înalţi cu plagiate decât binele sistemului de educaţie. Solicit PSD, PNL şi UDMR să pună proiectul, după ce ajunge la Senat, cât mai rapid pe ordinea de zi, astfel încât să avem un vot în câteva săptămâni pe această lege care conferă transparenţă doctoratelor”, precizează senatorul USR Ştefan Pălărie.

„Noi nu am vrut, prin acest proiect decât să punem capăt discuţiilor despre plagiate, în special despre plagiatele politicienilor. Vedem cum, de luni la rând, toată lumea caută doctoratul domnului Ciucă, doctoratul domnului Bode, lucrarea domnului Grindeanu. Proiectul nostru, dacă se adoptă, va ajuta pe toată lumea şi va reda încrederea în mediul academic românesc, oricine putând să consulte o lucrare de doctorat. PSD, PNL şi UDMR preferă, însă, să nu se discute în Parlament acest subiect”, declară Ionuţ Moşteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor.

USR a depus, în luna martie 2022, la iniţiativa parlamentarilor Simona Spătaru, Cristian Seidler şi Ştefan Pălărie, trei noi proiecte de lege parte din pachetul antiplagiat. Printre ele, proiectul care prevede modificarea Legii educaţiei naţionale în sensul condiţionării emiterii titlului de doctor, prin ordin de ministru, de transmiterea de către instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD) a tezei de doctorat către Biblioteca Naţională a României şi publicarea tezei de doctorat pe site-ul administrat de Ministerul Educaţiei.

Proiectul, care a primit raport de respingere din partea majorităţii PSD-PNL din Comisia de învăţământ, trebuia, în prima fază, să fie dezbătut în şedinţa plenului Camerei Deputaţilor din data de 28 iunie, dar liderul grupului PSD a solicitat scoaterea sa de pe ordinea de zi.

Acum, la reluarea lucrărilor parlamentare, USR a solicitat, atât în Biroul Permanent al Camerei, cât şi în plen, introducerea proiectului pe ordinea de zi, spre a fi dezbătut înainte de împlinirea termenului de adoptare tacită.

PSD, PNL şi UDMR au mimat bunele intenţii, acceptând ca proiectul să se reîntoarcă în comisie pentru a primi un raport favorabil. Dar, în comisie, ce să vezi? Deputaţii PSD, PNL şi UDMR au făcut totul pentru sabotarea discuţiilor şi pentru ca proiectul să nu primească un nou raport. Totodată, au refuzat introducerea acestuia pe ordinea de zi a plenului, astfel încât plenul suveran să decidă. În acest fel, iniţiativa legislativă se va considera adoptată tacit şi va fi trimisă, în tăcere, la Senat, unde vor, cel mai probabil, să o îngroape definitiv.

Prin atitudinea dovedită în şedinţele de luni şi de marţi, PSD, PNL şi UDMR au dovedit, indubital, că sunt poziţionate în apărarea plagiatorilor şi a furtului. Doar asta este una dintre priorităţile coaliţiei la putere, după cum reiese şi din proiectele Cîmpeanu de legi ale Educaţiei, proiecte a căror adoptare pe repede-înainte este dorită chiar de prim-plagiatorul de la vârful Guvernului şi al PNL. Comunicat de presă – Uniunea Salvaţi România