4 octombrie 2022

USR: Revine prostia ‘munceşti 2 ore, plăteşti taxe pe 8 ore’!

Old empty wallet in the hands .Vintage empty purse in hands of women . Poverty concept, Retirement. Special toning

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Sprijin” pentru români în varianta PSD-PNL: munceşti şi nu primeşti nimic, ba chiar vii cu bani de acasă să dai la stat

Printre cele mai aberante de pe lista măsurilor fiscale pe care Coaliţia sărăciei vrea să le bage pe gât românilor, fără a ţine cont de realitatea economică şi fără consultări cu părţile afectate, se numără cea referitoare la contractele part-time. Că tot ne-am întors în epoca Dragnea cu miniştri precum Sorin Grindeanu şi, în curând, Petre Daea, PSD şi PNL reînvie şi prostia „munceşti 2 ore, plăteşti taxe pentru 8 ore”, suprataxare inventată pe vremea lui Dragnea şi care va lovi puternic în sute de mii de români care au contracte part-time.

„Revine prostia ‘munceşti 2 ore, plăteşti taxe pe 8 ore’, taxare inventată pe vremea lui Dragnea şi unică în lume. A fost contestată şi de noi, şi de PNL pe vremea când erau în opoziţie. PNL s-a lăudat că a eliminat-o în 2020 înainte de alegeri. Dar, ce să vezi, acum că e în coaliţie cu PSD şi următoarele alegeri sunt departe, prostia aceasta e resuscitată. Ca să ştiţi cine va plăti taxe suplimentare. Tocmai cei cu cele mai mici salarii. Cei care au un salariu mic şi îşi mai iau după program o a doua slujbă cu normă redusă. Cei care ar munci câteva ore în plus pentru un pic mai mulţi bani, fiindcă au mai mare nevoie de ei. Tocmai pe aceştia îi vor supraimpozita şi descuraja să muncească. Ca să vă daţi seama în ce hal de ipocriţi sunt băieţii ăştia, vorbeau de impozitarea pensiilor speciale, dar până la urmă vor supraimpozita munca pe salarii mici. Spuneau că statul va strânge cureaua, dar tot pe românii care muncesc îi pun să o strângă”, declară Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei.

„Suprataxarea contractelor part-time este un afront adus şi micilor antreprenori. Unica explicaţie dată de Coaliţie este că, în loc să verifice cine respectă şi cine încalcă legea, preferă să îi taxeze pe toţi ca şi cum ar avea lucrători la gri. Mai ales acum, cu presiunea facturilor la energie şi a inflaţiei, în recuperarea economică post-pandemie, antreprenorii trebuie să plătească pentru exact cât au nevoie de muncă. Viitorul muncii este flexibil şi pandemia a demonstrat pe larg asta. În UE, munca part-time creşte de la an la an. Ca să nu mai spun că, având o generaţie de absolvenţi din care jumătate nu au luat BAC-ul, statul român trebuie să încurajeze intrarea în câmpul muncii, chiar şi prin două ore sau patru ore pe zi, pentru ca, odată început lucrul, să poată continua şi creşte în volum, pregătire şi salariu”, explică Oana Ţoiu, deputat USR şi membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

Taxarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie a fost încercată de PSD în epoca Dragnea, prin OG nr. 4/2017, sub semnătura „ilustrului” Mihai Tudose. USR a criticat dur măsura, arătând nu doar că îngrădeşte dreptul la muncă şi că îi descurajează pe cei care vor un al doilea loc de muncă, ci încalcă şi Constituţia.

PNL, aflat atunci în opoziţie, avea o părere similară, catalogând măsurile Guvernului Tudose drept „o cârpeală”. Ba chiar, în februarie 2018, liberalii criticau suprataxarea contractelor part-time în moţiunea simplă intitulată „Lia Olguţa Vasilescu – ministrul minciunii şi al injustiţiei sociale”.

Acum, din barca puterii, agăţaţi de funcţii pentru a nu-i arunca PSD peste bord, liberalii au uitat ce susţineau în urmă cu 3-4 ani şi girează suprataxarea contractelor part-time, surzi la toate problemele care îi apasă pe români, de la facturile la energie şi explozia preţurilor la creşterea galopantă a ratelor şi perspectiva tot mai sumbră a falimentelor pe bandă rulantă.

La 1 iulie, România avea 1.116.281 contracte part-time. Dintre acestea, 412.798 erau dublate de alte contracte, caz în care angajaţii vor fi exceptaţi de la suprataxare. Ceea ce înseamnă că sute de mii de angajaţi pe fracţii de normă vor plăti contribuţii la salariul întreg.

Mai mult, majoritatea nu doar că nu vor mai rămâne cu bani de pe urma orelor muncite, dar vor trebui să vină cu bani de acasă ca să dea statului căpuşat de PSD şi PNL. Spre exemplificare: un român care are contract part-time pentru suma brută de 700 de lei ar urma să plătească, graţie PSD şi PNL, contribuţii sociale şi de sănătate de 893 de lei.

Să tot susţină PSD şi PNL că îi sprijină pe români.
Comunicat de presă – Uniunea Salvaţi România

Sursa foto Pixabay