Publicat: 13 Iulie, 2019 - 10:50
Share
Cine nu ia președinția(!) primește funcția de premier

USR și PLUS nu au reușit să parafeze acordul privind încheierea alianței politice în cadrul căreia să participe împreună la toate rundele de alegeri din următorii doi ani, în dispută rămânând modalitatea de desemnare a candidaților la parlamentarele de anul viitor.

USR se întrunește sâmbătă în congres pentru a-și alege candidatul la prezidențiale, dar și pentru a valida modificările aduse statutului, cea mai importantă fiind alegerea președintelui partidului de către toți membrii formațiunii.

PLUS are stabilită tot sâmbătă o ședință a conducerii lărgite a partidului, Consiliul Național, în care vor fi stabilite procedurile pentru desemnarea propriului candidat la alegerile prezidențiale.

Ulterior, dintre cei doi candidați desemnați de fiecare formațiune și în urma unor negocieri, va fi stabilit candidatul unic al USR-PLUS pentru Palatul Cotroceni. Cel care nu va fi ales candidat la prezidențiale, va fi desemnat candidat comun al alianței la postul de prim-ministru.

 

UPDATE: 

Consiliul Național al PLUS care se desfășoară sâmbătă în paralel cu Congresul USR, a decis ca de luni să înceapă procedura de alegeri pentru propriul candidat la alegerile prezidențiale, și să își desemneze și candidatul la Primăria Capitalei.

Surse din conducerea PLUS au declarat că procedura de alegeri va dura două săptămâni, urmând ca cei doi, candidatul la alegerile prezidențiale din partea PLUS și candidatul la Primăria Capitalei, să fie incluși în oferta pe care partidul lui Cioloș o va pune pe masă la negocierile cu USR pentru încheierea protocolului Alianței.

Dacă cele două partide vor bate palma să formeze o alianță, vor prezenta la prezidențiale un tandem - candidat la prezidențiale și candidat pentru funcția de prim-ministru. Deocamdată Dacian Cioloș ar fi candidatul PLUS pentru ambele poziții, însă, în interiorul partidului se vorbește și despre alte variante, în cazul în care Dacian Cioloș nu va dori să renunțe la poziția de lider al grupului Renew în Parlamentul European.

UPDATE.

Congresul USR a decis ca Dan Barna să fie candidatul la prezidențiale, dar asta nu-l face automat prezidențiabil. PLUS va alege la rândul său și abia apoi se va lua o decizie finală. Liderul formațiunii a primit 324 de voturi din totalul de 492 de voturi exprimate.

Mihai Goțiu a primit 134 de voturi, Dumitru Stanca - 5 voturi, iar Dragoș Dinulescu 3 voturi, potrivit anunțului făcut de Cătălin Drulă.

Din totalul de 492 de voturi exprimate, 26 nule.

„Chiar cred că România are nevoie de ADN-ul USR la Cotroceni. Cred că obiectul USR PLUS în campanie e de a transforma România în care copii și tinerii vor să trăiască și mulți vor să se întoarcă. Mulțumesc încă o dată. Alianța USR-PLUS merge la victorie”, a declarat Dan Barna, imediat după anunțarea votului de pe scena Congresului USR.