3 decembrie 2021

USR solicită viitorului premier Nicolae Ciucă să desfiinţeze prin ordonanţă de urgenţă pensiile speciale ale primarilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În contextul în care noua majoritate toxică PSD-PNL-UDMR se încăpăţânează să tergiverseze în Parlament dezbaterea proiectului USR de desfiinţare a pensiilor speciale ale aleşilor locali, USR îi solicită viitorului premier Nicolae Ciucă să adopte imediat după învestire o ordonanţă de urgenţă pentru abrogarea acestora. În caz contrar, de la 1 ianuarie 2022, România va avea o nouă categorie de privilegiaţi, formată din zeci de mii de foşti şi actuali primari şi viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, în total dispreţ faţă de cetăţenii care, după o viaţă de muncă, primesc pensii care nici măcar nu le permit un nivel de trai decent.

„Mai avem o lună calendaristică, probabil 2-3 săptămâni de lucru în plen, şi îi somez pe cei de la PNL, PSD şi UDMR, pe domnul Nicolae Ciucă, viitorul premier, să nu îşi bată joc de milioanele de pensionari din România şi să dea ordonanţă de urgenţă pentru abrogarea acestor pensii speciale. Ele au fost introduse de Viorica Dăncilă, în 2019, prin ordonanţă de urgenţă. Pot fi prorogate sau tăiate prin ordonanţă de urgenţă. Domnul Nicolae Ciucă să fie responsabil, să se uite în ochii milioanelor de pensionari care au pensii de mizerie şi să nu mai creeze o nouă categorie de privilegiaţi”, declară Ionuţ Moşteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor.

Proiectul USR de modificare a Codului administrativ în sensul abrogării pensiilor speciale pentru aleşii locali a primit, încă din data de 20 octombrie, raport de respingere în Comisiile juridică, pentru administraţie, respectiv pentru muncă, prin voinţa deputaţilor PSD, PNL şi UDMR. În ciuda solicitărilor repetate ale USR ca proiectul să fie pus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, astfel încât subiectul pensiilor speciale să fie dezbătut public în Parlament, iar un vot să fie asumat de partide, coaliţia hoţiei PSD-PNL-UDMR a refuzat introducerea pe ordinea de zi, astfel că proiectul a ajuns pe 19 noiembrie să fie adoptat tacit.

Pentru ca procedura la Camera Deputaţilor să se finalizeze, iar propunerea legislativă a USR să plece la Senat, era nevoie ca astăzi să se ia act de îndeplinirea termenului pentru adoptare tacită, lucru care nu s-a întâmplat, şedinţa de plen fiind suspendată cu mult înainte de terminarea programului de lucru de către nou-alesul preşedinte al Camerei, Marcel Ciolacu. În condiţiile în care săptămâna viitoare Camera Deputaţilor nu are programate lucrări în plen, rezultă că formalitatea constatării adoptării tacite se va putea face cel mai devreme după data de 6 decembrie.

„PNL, PSD şi UDMR sunt de acord cu aceste pensii speciale. Noi am vrut ca proiectul să fie dezbătut, pentru că este sănătos pentru democraţie să existe o dezbatere transparentă pe toate subiectele importante şi pe toate proiectele de lege. Au apelat la toate tertipurile parlamentare ca să nu-l bage la vot, iar după ce proiectul a trecut tacit, trebuia doar să-l citească în plen, să ia act de adoptarea tacită. Iată însă că au preferat astăzi să oprească şedinţa de plen înainte de încheierea programului de lucru doar pentru a nu lua act de adoptarea tacită a proiectului USR şi pentru a-i întârzia astfel parcursul legislativ cu două săptămâni”, mai declară liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu.

Dacă ar fi fost după PSD, foştii şi actualii aleşi locali ar fi încasat pensii speciale încă de la 1 ianuarie 2020. La insistenţa USR, acordarea acestei noi categorii de pensii speciale a fost amânată, succesiv, până la 1 ianuarie 2021, respectiv 1 ianuarie 2022.

Acum, prin grija coaliţiei toxice PSD, PNL, UDMR, baronii locali au toate şansele ca, la 1 ianuarie 2022, să-i sfideze încă o dată pe românii cinstiţi. Comunicat de presă – Uniunea Salvaţi România