Publicat: 28 Mai, 2020 - 08:16
Share

În cadrul competiţiei de Soluţii pentru Secvenţierea genomului SARS-CoV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România, organizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, proiectul coordonat de Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava (USV) a fost declarat unic câştigător.

După o primă etapă a competiţiei, lista scurtă cu potenţialii contractori a cuprins 25 de instituţii (universităţi, institute de cercetare şi spitale), grupate în cadrul a 10 proiecte declarate eligibile. După cea de a doua etapă, proiectul coordonat de USV a rămas în competiţie cu alte două proiecte, coordonate de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" din Bucureşti, în parteneriat cu alte 12 instituţii, printre care şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof.dr. Matei Balş" Bucureşti, Universitatea Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.

Proiectul USV declarat câştigător a fost iniţiat de Prorectorul cu activitatea ştiinţifică al USV, prof.univ.dr Mihai Dimian, şi este coordonat ştiinţific de prof. univ. dr. Mihai Covaşă, Directorul Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană al USV, fiind implementat în parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" Suceava, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" Timişoara, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş" Timişoara, Institutul Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuţă" Cluj Napoca şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova. Menţionăm faptul că acestui demers ştiinţific al USV i s-au alăturat cercetători români şi străini din cadrul Universităţii Howard din Washington DC (SUA), Institutului Superior de Sănătate din Roma (Italia) şi Universităţii din Pittsburgh (SUA).

Proiectul are ca scop analiza genetică a virusului SARS-COV02, identificarea şi monitorizarea tulpinilor circulante în diferite regiuni geografice din România, precum şi a relaţiei acestora cu diversele tipuri de infecţii prezente în România şi a potenţialului de adaptare la organismele umane. Acest proiect, unic în România, va contribui la o mai bună înţelegere a originii epidemiei COVID-19 şi a evoluţiei acesteia în România, precum şi la adaptarea măsurilor şi tratamentelor la tipurile de tulpini circulante în România ale acestui virus.

La nivel global, există deja un efort masiv de cercetare în această direcţie, conducând la o cartare filogenetică a SARS-CoV-2, numai în Canada şi Marea Britanie fiind deja alocate 40 de milioane de dolari, respectiv 20 de milioane de lire sterline pentru consorţiile formate cu scopul realizării acestor studii genomice. Bugetul total alocat proiectului coordonat de USV este aproximativ 3 milioane de lei, peste 1 milion de lei fiind alocaţi kit-urilor de secvenţiere şi consumabilelor necesare. Perioada de implementare este de 18 luni, primele rezultate fiind estimate a fi disponibile pentru autorităţile naţionale şi organismele internaţionale după primele 3 luni.

Informaţii detaliate privind competiţia de proiecte pot fi consultate pe website-ul UEFISCDI:
https://uefiscdi.gov.ro/solutii-2020-secventierea-genomului-sars-cov-2-s... .

Acest demers se alătură altor iniţiative ale USV, implementate cu succes în perioada în care comunitatea a fost greu încercată de pandemia COVID-19, precum: punerea în funcţiune a unei linii semi-automate de testare pentru coronavirus, ce funcţionează de 2 luni în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, înfiinţarea unui centru de consiliere psihologică gratuită pentru persoanele afectate, dezvoltarea de aplicaţii IT pentru creşterea eficienţei în gestionarea şi transmiterea informaţiilor asociate, realizarea unei hărţi interactive online cu informaţii medicale pentru judeţele Suceava şi Botoşani, alocarea de spaţii de cazare pentru cadrele medicale, etc.

Acest rezultat de excepţie reconfirmă calea de excelenţă urmată de USV, chiar şi în domenii aflate încă la început de drum în această instituţie, precum medicina şi biologia moleculară.
 

Tag-uri Institutii: