30 septembrie 2022

Utilizarea nămolului de epurare în agricultură

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Utilizarea nămolului de epurare în agricultură, o metodă prietenoasă cu mediul şi benefică pentru sol şi culturile agricole!

În cursul lunii februarie 2021 SC Aquabis SA Bistriţa a depus o solicitare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud în vederea obţinerii Permisului de aplicare a nămolului provenit de la staţia de epurare Bistriţa, pe o suprafaţă de 33,71 ha, în extravilanul localităţii Tonciu, comuna Galaţii Bistriţei, în conformitate cu prevederile Ordinului 344/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind protecţia mediului şi în special a solurilor, când se utilizează nămolurile de epurare în agricultură. Solicitarea are la bază un studiu pedologic şi agrochimic special prin care se realizează evaluarea pretabilităţii solului şi condiţiile în care este permisă utilizarea acestor nămoluri pe terenurile agricole de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.

Nămolul va putea fi transportat şi împrăştiat cu utilaje specifice doar pe terenurile agricole unde este permisă aplicarea acestuia, pe parcursul unui an de zile şi doar în perioadele care se permit astfel de practici, cu obligativitatea încorporării imediate a acestuia în sol.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a emis în total un număr de 8 permise de aplicare a nămolului pentru SC Aquabis SA pentru perioada 2013 – 2021, fiind transportate peste 4966 tone nămol uscat pe suprafaţe agricole din comunele Budacu de Jos, Galaţii Bistriţei, Nuşeni, Nimigea şi Teaca, însumând o suprafaţă totală de 153 ha.

Aplicarea nămolurilor pe terenurile agricole prezintă avantajul de a fi mai puţin costisitoare decât alte metode utilizate şi poate fi considerată ca fiind în deplină concordaţă cu conceptul general al neutralizarii şi reciclării deşeurilor.

Director Executiv
biolog-chimist Sever Ioan ROMAN