28 noiembrie 2021

UVT deschide înscrierile pentru programul terapeutic cu exerciţii fizice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) lansează un program de responsabilitate socială şi de participare la efortul colectiv de normalizare a vieţii în pandemie. Este vorba despre un program terapeutic cu exerciţii fizice, destinat celor care se află în etapa post- COVID-19. Programul se adresează celor aflaţi în perioada de după traversarea unei infecţii cu COVID-19 şi vindecare, cei care au o trimitere medicală eliberată de un medic de specialitate, prin care se recomandă realizarea de exerciţii de recuperare respiratorie şi / sau musculară.

Programul terapeutic cu exerciţii fizice va cuprinde şedinţe de antrenament coordonate de specialişti ai Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, care se vor desfăşura pe terenuri în aer liber ale UVT, după un calendar ce va fi anunţat participanţilor înscrişi.

Persoanele care îşi doresc să participe la acest program terapeutic, care au o trimitere medicală din partea medicului specialist, se pot înscrie prin intermediul acestui FORMULAR.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, a a adresat o invitaţie publică astăzi, în cadrul conferinţei de presă organizate pentru anunţarea noului program UVT: „În calitate de universitate comprehensivă de primă talie la nivel naţional, UVT s-a implicat prin acţiuni de responsabilitate socială în susţinerea comunităţii şi a celor mai vulnerabile grupuri încă de la începutul pandemiei, acum un an. Pentru cazurile celor care au nevoie acută de exerciţii fizice terapeutice post-Covid19, punem la dispoziţie în mod gratuit servicii specializate de antrenament şi coordonare a exerciţiilor fizice, o cale recomandată pentru recuperarea rapidă după boala adusă de acest virus periculos. Suntem parte a unei comunităţi timişorene ce a fost extrem de grav afectate de pandemie, care are nevoie de un suport semnificativ şi eficient pentru revenirea la normalitate.”

La conferinţa de presă organizată astăzi au participat: prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT, conf.univ.dr. Adrian Nagel, decan al FEFS şi conf.univ.dr. Bogdan Almajan (FEFS). Întreaga desfăşurare a conferinţei de presă, organizată astăzi la UVT, se află în format video pe PAGINA DE SOCIAL-MEDIA UVT.

BENEFICIILE REABILITĂRII LA PACIENŢII CU COVID-19

În România ca şi în întreaga lume, sistemele de sănătate sunt inundate de o cohortă de pacienţi post-spitalizare creată de pandemia COVID-19. Prin urmare, Universitatea de Vest consideră că este important să existe un răspuns coordonat de reabilitare bazat pe strategii complexe de recuperare.

Scopul reabilitării post-COVID 19 urmăreşte: reducerea riscului de readmisie, ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor, eliminarea/ diminuarea consecinţelor negative: respiratorii, musculo-scheletale, neurologice, cognitive, psiho-sociale determinate de COVID-19, precum şi reinserţia rapidă funcţională, socială şi profesională.

În funcţie de statusul clinic şi vârstă, putem individualiza şi personaliza programul terapeutic după evaluarea pacienţilor cu ajutorul echipei multidisciplinare: medic, kinetoterapeut, profesor de educaţie fizică şi sport, psiholog.

Există dovezi clare, din întreaga lume, despre faptul că principalul mijloc terapeutic şi de recuperare post-COVID este exerciţiul fizic terapeutic, alături de kinetoterapie în combaterea decondiţionării pacienţilor şi a sechelelor respiratorii, neurologice, musculo-scheletale, cognitive şi emoţionale.

Exerciţiile de bază propuse se realizează conform indicaţiilor medicului curant şi pe baza declaraţiei pe proprie răspundere de a participa.

De asemenea pacienţii trebuie să aibă saturaţia O2 peste 95% şi să fie fără comorbidităţi care să contraindice activităţile.

1.Reabilitare respiratorie

Tehnici precum relaxarea, respiraţia diafragmatică, dirijarea aerului în căile respiratorii superioare, tehnici de clearance respirator, igiena bronşică, tehnicile de expansiune pulmonară (presiune expiratorie pozitivă), posturi de facilitare respiratorie, antrenamentul muscular respirator pot fi individualizate pacienţilor.

ACTIVITĂŢI PROPUSE: KINETOTERAPIE RESPIRATORIE, TERAPIE INCITATIVĂ

2.Gimnastica respiratorie

Mobilizarea şi tonifierea muşchilor respiratori, tehnici de ameliorare a supleţii musculare şi a mobilităţii articulare, ameliorarea posturii corporale şi conştientizarea posturii corecte, antrenament al musculaturii respiratorii.

ACTIVITĂŢI PROPUSE: GIMNASTICĂ RESPIRATORIE, STRETCHING

3. Antrenament la efort
Îmbunătăţire semnificativă a fitnessului prin optimizarea funcţiei cardio-vasculare, respiratorii, a rezistenţei la efort, a calităţii vieţii şi diminuarea depresiei.
ACTIVITĂŢI PROPUSE: MERS ATLETIC, CICLISM, JOGGING.

4. Tonifierea musculaturii

Exerciţii pentru optimizarea activităţilor zilnice: exerciţii de tonifiere generală şi specifică, exerciţii de echilibru şi coordonare.

ACTIVITĂŢI PROPUSE: EXERCIŢII DE FORŢĂ, ECHILIBRU, COORDONARE, GIMNASTICĂ DE RECUPERARE.