27 iunie 2022

UVT Green Week 2021: 3 iunie 2021 – Universitatea de Vest din Timişoara inaugurează Grădina Urbană

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 31 mai – 4 iunie 2021, UVT organizează programul „UVT GREEN WEEK 2021: Economia Circulară în context european”. UVT desfăşoară acest program în calitate de partener oficial în cadrul evenimentului organizat de Uniunea Europeană: „EU GREEN WEEK 2021”.

Dintre activităţile semnificative desfăşurate în această săptămână, dedicate mediului şi ecologiei, mâine, 3 iunie 2021, începând de la ora 12, în zona verde cu acces lateral terenului de baschet UVT (lângă sala de sport), va fi inaugurată Grădina Urbană UVT, eveniment la care avem plăcerea de a vă invita să participaţi. La evenimentul de inaugurare va participa rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, preşedintele Senatului UVT, prof. univ. dr. Anton Trăilescu, alături de experţii peisagişti care au participat la elaborarea conceptului Grădinii Urbane de la UVT, precum şi de cadre didactice şi studenţi.

Acest nou proiect de amenajare ecologică a zonei de Grădină Urbană a UVT propune un concept de amenajare peisagistică şi mobilare urbană a curţii exterioare, cu integrarea de funcţiuni mixte, destinate educaţiei formale şi informale, pentru reciclarea, recircularea şi experimentarea resurselor locale, pentru creşterea şi diversificarea biodiversităţii urbane şi integrarea culturilor de hrană slow-food, astfel ca să fie realizată transformarea curţii într-un ecosistem prin integrarea principiilor de dezvoltare durabilă.

În perimetrul existent, soluţia de amenajare peisagistică propune un plan care să dezvolte funcţiuni productive, cu o grădină de legume, gard fructifer, arbuşti productivi, dar şi un pavilion tip amfiteatru în aer liber, un pavilion natural şi o suprafaţă dedicată evenimentelor. Micro-peisajul va pune accent pe conştientizarea importanţei spaţiilor verzi complexe – multifuncţionale şi a grădinilor urbane ca alternativă la agricultura industrială şi consumatorism, conţinând spaţii pentru evenimente şi relaxare.

INFO: Pentru mai multe detalii despre programul „Săptămânii Verzi în UVT”, vă invităm să parcurgeţi agenda ataşată. Evenimentele derulate online vor putea fi urmărite live pe pagina Facebook a UVT.