29 mai 2022

UVT: La cea de-a patra ediţie a UVT Liberty Marathon s-a alergat cât un sfert din circumferinţa Pământului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La cea de-a patra ediţie a UVT Liberty Marathon s-a alergat cât un sfert din circumferinţa Pământului, într-o atmosferă de festival şi în condiţii de siguranţă. Au luat startul peste 1200 de participanţi, din 11 ţări

Duminică, 26 septembrie, s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a unui eveniment care îşi propune să pună Timişoara pe harta europeană a maratoanelor de şosea, UVT Liberty Marathon. Prin acest eveniment, adresat deopotrivă sportivilor amatori, precum şi experimentaţi, Universitatea de Vest din Timişoara îşi continuă misiunea de a susţine şi promova ideile libere, educaţia prin sport şi un stil de viaţă sănătos.

Cea de-a patra ediţie a UVT Liberty Marathon a propus câte o cursă pentru fiecare tip de alergător, probele variind de la 2 km la 42 km. UVT Liberty Marathon a reuşit să aducă la linia de sosire peste 1200 de participanţi, dintre care 1000 au luat startul fizic din faţa UVT, iar peste 200 de persoane au fost virtual alături, alergând în locaţiile lor de rezidenţă. În condiţii de alergare aproape ideale, concurenţii şi-au pus determinarea şi rezistenţa la încercare pentru a demonstra că orice cursă începe în interior şi se câştigă mai întâi cu mintea.

Multipla campioană olimpică, mondială şi europeană, Andreea Răducan, a dat virtual startul competiţiei şi a semnat medaliile alergătorilor. Cel mai bun timp la proba de maraton a fost realizat de Alexandru Corneschi, 02:33:50, la masculin, respectiv de Nicoleta Ciortan, cu timpul de 03:01:00, la feminin.

UVT Liberty Marathon s-a bucurat de o prezenţă internaţională. Au ales să ia startul în cursă alegători din 11 ţări, dintre care amintim Japonia, Olanda, Belgia, Franţa, Polonia, Serbia, Republica Moldova. În cifre, UVT Liberty Marathon 2021 a însemnat:

– Peste 10.000 km alergaţi;

– 1200+ participanţi;

– 800+ susţinători;

– Premii în valoare de pese 10.000 EUR, ceea ce face ca evenimentul sportiv să aibă unul dintre cele mai mari bugete de premii din ţară;

– 20.000+ fotografii din timpul evenimentului;

– 1000+ litri apă;

– 800 litri isotonic;

– 350 kg fructe;

– 300 garduri;

– 150 conuri de demarcare;

– 5 ateliere – digitale, de economie circulară, de creaţie, de iniţiere în circ şi de funambulism;

– 2 zone de entertainment şi muzică pentru alergători şi susţinători, într-o atmosferă de festival.

Rectorul UVT, Prof.Univ.Dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Viziunea UVT este ca în 2023, când Timişoara va fi Capitală Culturala Europeană, maratonul să devină un eveniment internaţional de referinţă pentru iubitorii acestui sport. Atmosfera dată de entuziasmul participanţilor, cât şi prezenţa internaţională consistentă, ne îndreptăţeşte în a considera că evenimentul va aduce un câştig de imagine considerabil oraşului. Aşa cum spune şi genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”, în zilele competiţiei internaţionale UVT Liberty Marathon, Timişoara este capitala culturii sportive şi a armoniei vieţii.”