26 iunie 2022

UVT2023 pentru TM2023: „Integrarea resurselor culturale ale Universităţii de Vest din Timişoara – Orizont 2023”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În acord cu rolul public pe care şi-l asumă în comunitate, ca principală universitate comprehensivă din regiunea de vest a României, Universitatea de Vest din Timişoara este deja cunoscută prin seria de evenimente şi producţii culturale, prin implicarea semnificativă a specialiştilor, experţilor şi remarcabililor reprezentanţi ai sectoarelor creative şi artistice din facultăţile şi centrele noastre de cercetare. Considerăm că aceste evenimente, pe care le-am grupat sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”, reprezintă o contribuţie substanţială prin care comunitatea noastră universitară participă la profilul cultural al viitoarei „Capitale Europene a Culturii – Timişoara 2023”.

Această temă a fost în centrul atenţiei în conferinţa deschisă, organizată astăzi la UVT sub titlul „Integrarea resurselor culturale ale Universităţii de Vest din Timişoara – Orizont 2023”, în care s-au dezbătut evenimentele culturale pe care UVT le propune public şi care, alăturate, pot forma un master-plan cultural al participării UVT la ansamblul evenimentelor culturale din 2023, contribuţia comunităţii UVT la anul cultural „Timişoara 2023”.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, a subliniat în finalul conferinţei:
„Proiectele concrete din acest master-plan cultural, propus şi susţinut de către Universitatea de Vest din Timişoara, sunt adevărate punţi de legătură reală, axe ale realizării parteneriatului funcţional dintre administraţia locală şi universitatea noastră. Propunem un program „UVT 2023 pentru Timişoara 2023″.

UVT este un izvor de talente prin excepţionalii săi oameni de cultură, prin artiştii săi, prin cercetătorii şi formatorii vieţii culturale, mulţi dintre aceştia aflaţi astăzi în mijlocul aceastei dezbateri, dar este prezentă pe scena culturală şi prin mulţi alţi absolvenţi, nume care sunt sonore pentru public, aşa cum sunt şi binecunoscuţii Daniel Vighi, Ileana Pintilie, Radu Pavel Gheo, Brînduşa Armanca, Şerban Foarţă, Adrian Bodnaru, Sorina Jecza, Smaranda Vultur, Cornel Ungureanu, Gabriel Malancioiu, Camelia Mingasson, Dorian Branea şi Marius Lazurca, iar aici nu am amintit decât pe o mică parte dintre aceştia.

Familia culturală a UVT se regăseşte în întreaga comunitate timişoreană, în toată ţara şi în cele patru puncte cardinale, iar anul Timişoarei – Capitală Europeană a Culturii 2023 – ne aduce împreună şi ne motivează pentru ca să oferim publicului un program de evenimente şi spectacole pe măsura aşteptărilor.”

Iată o proiecţie a modului în care vom integra resursele culturale din UVT prin proiectele pe care le propunem în cadrul viitorului calendar al programului „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, dezbătute şi apreciate în cadrul conferinţei deschise de astăzi:

– Ciclul de evenimente cu invitaţi, „La UVT, Cultura este capitală!”

Aşa cum s-a observat, de mulţi ani încoace, de dinaintea câştigării de către Timişoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii, UVT a elaborat un program cultural susţinut, care a devenit şi mai pregnant în ultimii ani, când mari personalităţi culturale ale României de azi s-au perindat pe scena Aulei Magna „Ioan Curea”, devenită neîncăpătoare. Evenimentele din 2020, organizate în acest cadru, au presupus o agendă de subiecte şi o serie de invitaţi de talie naţională şi internaţională, relevante pentru mediul public timişorean: Horia Roman – Patapievici, Ioan T. Morar, Dorian Branea, Germina Nagât, şa. De aici şi deviza noastră actuală : „La UVT, Cultura este capitală!”, sub care intenţionăm să extindem programul cultural în perioada 2021-2023.

– Un Program cultural „UVT 2023” cu identitate proprie
Resursele culturale din UVT sunt multiple. Ele se manifestă în toate domeniile în care facultăţile noastre evoluează şi formează elite:
– Literatură şi muzică
– Arte vizuale şi arte aplicate
– Teologie şi filozofie
– Sport şi educaţie fizică
– Ecologie urbană şi mediu

În toate aceste domenii, UVT se pregăteşte pentru dezvoltarea propriul program cultural 2023, pe care îl vom finanţa din buget propriu şi pe care îl vom insera în programul general al Timişoarei. În cadrul parteneriatului cu administraţia locală, aşteptăm cu interes să ne cunoaştem partenerii culturali şi să găsim, în fine, o structură culturală centralizatoare, cu care să purtăm un dialog fructuos pentru realizarea „Programului cultural UVT 2023”.

Unele proiecte şi-au conturat deja specificul şi s-au individualizat, dintre acestea fiind de remarcat:
– Expoziţia anuală cu selecţia lucrărilor de licenţă şi dizertaţie ale studenţilor Facultăţii de Arte şi Design
– Bienala Interfoto – expoziţie internaţională de fotografie aflată la cea de a şaptea ediţie
– Bienala Interdesign – eveniment complementar cu Interfoto, desfăşurat de aceeaşi structură, dar orientat spre direcţiile de studiu ale designului: ambient, produs, grafic, bijuterie, eco etc.
– Eveniment internaţional ART A.I. – orientat spre mixul instrumentelor de inteligenţă artificială şi creativităţii umane.

– Festivalul de artă stradală FISART – organizat în parteneriat cu Asociaţia Enduromania, cel mai mare din România, se desfăşoară în Timişoara şi oraşele învecinate.
– PUBLIC – ART Intervenţii artistice în spaţii publice – parcuri, gară, aeroport, pieţe, microzone urbane – intervenţii artistice în spaţiul public.
– Artist Talk – serie de conferinţe deschise publicului susţinute de artişti de renume.
– Trienala internaţională a studenţilor din institute de artă – reţea de tinere talente din plan internaţional.
– Produse de artă legate de cultura vizuală – plan editorial care facilitează fixarea culturii în memorie şi în arhive.

În cadrul acestui program generic, cuprinzător, reţelele de parteneri şi operatori culturali în care UVT este integrată reprezintă o infrastructură ce merită să fie activată şi propulsată. Doar în reţeaua Facultăţii de Arte şi Design se află peste 20 de instituţii internaţionale cu care sunt stabilite parteneriate, dar şi peste 100 de absolvenţi foarte cunoscuţi ai FAD, care în timp au devenit personalităţi culturale recunoscute în plan naţional sau internaţional. La fel se întâmplă şi pentru Facultatea de Muzică şi Teatru, un izvor de talente şi de artişti apreciaţi.

– Cooperare internaţională culturală – prin reţeaua UNITA şi prin proiectul ELIA
Până în acest moment, UVT a dezvoltat un consistent program cultural naţional, însă ne propunem să deschidem şi cooperări internaţionale în domeniul cultural. După cum probabil se ştie prea bine, din acest an UVT s-a integrat într-o reţea europeană de universităţi din ţări europene de limbi romanice: Franţa, Spania, Italia şi Portugalia, structură numită reţeaua europeană „UNITA – Universitas Montium” cu următorii parteneri: Universita degli studi di Torino (Italia), Universite de Pau et des Pays de l’Adour (Franţa), Universite Savoie Mont Blanc (Franţa), Universidad de Zaragoza (Spania) şi Universidade Beira Interior (Portugalia). Internaţionalizarea programului nostru cultural se va face în primul rând, dar nu exclusiv, prin reţeaua UNITA. De asemnea, Proiectul ELIA va facilita parteneriatul cultural internaţional (ELIA este o reţea europeană conectată la nivel global, care oferă o platformă dinamică pentru schimbul profesional şi dezvoltarea în învăţământul artistic superior. Cu peste 260 de membri în 48 de ţări, ELIA reprezintă peste 300.000 de studenţi în toate disciplinele artistice).

– Festival Internaţional de Literatură din Timişoara – pilon central al „TM2023”
UVT îşi va extinde parteneriatul pentru organizarea FILTM, pentru că prestigiosul Festival Internaţional de Literatură din Timişoara, aflat la a X-a ediţie, condus de Robert Şerban şi echipa lui de colaboratori, merită să fie susţinut considerabil mai mult, cu resurse şi idei creatoare complementare, de care UVT nu duce lipsă.

– Logistică pentru evenimente culturale – oferită gratuit de către UVT în spaţiile şi sălile din patrimoniile UVT

În 2023, UVT va pune la dispoziţia Capitalei culturale întreaga sa logistică, cu titlu gratuit, fiindcă suntem conştienţi şi deplângem situaţia precară a reţelei logistice a Timişoarei. Ne aşteptăm la un cadru de discuţii pe această temă cu municipalitatea, un dialog permanent şi eficient, cu propuneri de soluţii concrete. Ne aşteptăm, în contrapartidă, ca administraţia locală să disponibilizeze un spaţiu pentru dezvoltarea Facultăţii noastre de Sport şi Educaţie fizică. De asemenea, vom integra în dotările oraşului un spaţiu nou, o sală de spectacole de 500 de locuri, dar şi o mare sală de expoziţie, multifuncţională, pentru care există un proiect şi un buget. Amplasarea centrală a acestor spaţii noi, convertibile şi pretabile pentru multe categorii de evenimente culturale, oferă mari oportunităţi programului TM2023.

– Fundaţia Silviu Oravitzan

Personalităţi ale UVT organizează în această perioadă înfiinţarea Fundaţiei Silviu Oravitzan, o formulă asociativă ce va avea ca prim obiectiv major crearea, cu fonduri mixte, a unui nou muzeu al oraşului, dedicat exclusiv punerii în valoare a unei mari donaţii din partea artistului. Şi la acest capitol vom avea nevoie de implicarea decisă a Primăriei Timişoara, în care, trebuie să precizăm, nu este vorba de fonduri.

La conferinţa deschisă „UVT2023 pentru TM2023” au participat rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, alături de prof.univ.dr. Vasile Popovici şi prof.univ.dr. Mircea Mihăieş, dar şi mai multe personalităţi reprezentative ale comunităţii academice din UVT – profesorii universitari Marcel Tolcea, Violeta Zonte, Camil Mihăiescu, Loredana Pungă, Irina Macsinga – alături de invitaţii lor speciali:
– scriitoarea Adriana Babeţi,
– Excelenţa Sa, domnul ambasador Emil Hurezeanu,
– fostul director al Operei din Viena, Ioan Holender
– Directoarea Teatrului Naţional Timişoara, Ada Hausvater,
– Directorul Operei Române Timişoara, Christian Rudic,
– artistul plastic Silviu Oravitzan,
– Directorul Direcţiei de Cultură Timiş, Sorin Predescu,
– preşedintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara, scriitorul şi jurnalistul Robert Şerban,
– Directorul Zonal Retail BCR, Anca Flueraş,
– General Manager & VP Operations FLEX, Alexander Klein.

Vă invităm să vizionaţi întreaga dezbatere în format video AICI, dar şi să regăsiţi evenimente din seria „La UVT, Cultura este Capitală” pe pagina social-media a UVT.