Publicat: 8 August, 2017 - 17:59
Miron Manega

Săptămâna trecută am primit telefonic o invitație, de la unul dintre colegii mei din Juriul de Onoare și Disciplină, să ne întâlnim la sediul UZPR, pentru o discuție pe marginea problemelor din Uniune. Am acceptat, crezând că e vorba, într-adevăr, de o simplă discuție. Ieri, am aflat că era, de fapt, o convocare „oficială”.

 

Numai că președintele Juriului de Onoare, Disciplină și Arbitraj al UZPR, jurnalistul și publicistul George Coandă, habar n-avea de această ședință. A aflat și el, ca și mine, din vorbă în vorbă, ceea ce l-a cam enervat. Și pe bună dreptate, căci tocmai președintele Juriului de Onoare este cel care convoacă ședințele acestui Juriu. El sau președintele Uniunii. Convocarea se face în scris, către fiecare membru al Juriului.

 

Întâlnirea, pentru „discuții”, la sediul UZPR era, de fapt, o capcană. Chiar fără convocator, doar pe considerentul că „a avut loc”, ea putea fi convertită cu ușurință în ședință oficială, în care președintele putea fi suspendat. Căci una dintre atribuțiile Cosiliului Director, conform Art. 32  pct. o) din Statutul UZPR, este următoarea: „suspendă, LA SESIZAREA JURIULUI DE ONOARE - în cazul unor abateri foarte grave, calitatea de membru al Consiliului Director sau de membru al UZPR”.

 

Nu se precizează nimic în legătură cu Președintele UZPR dar, cum el face parte, totuși, din Consiliul Director, este asimilat cu unul dintre membrii acestuia. Deci asta era tactica: se întâlnesc câțiva membri ai Juriului de Onoare, Disciplină și Arbitraj (3 din 5, ca să fie cvorum) și se votează, cu o majoritate de 2 la 1 SESIZAREA Consiliului în legătură cu abaterile președintelui. Simplu, direct, eficient și foarte bine mascat!

 

Era singura modalitate, cu aparență legală, de suspendare a lui Doru Dinu Glăvan din funcția de președinte, fără decizia Adunării Generale. Din păcate (pentru ei), ședința, nefiind statutară, nu a avut loc. Mai ales că, atunci când se judecă o stare de abatere disciplinară, este chemat la judecată și cel judecat, dându-i-se posibilitatea să se apere, ceea ce nu s-a respectat  în cazul lui Doru Dinu Glăvan.

 

S-a respectat, în schimb, în cazul COLONELULUI Benone Neagoe, fostul secretar general al UZPR. Care, la data de 29 martie 2017, a fost convocat la ședința Consiliului de Onoare, Disciplină și Arbitraj, unde și-a recunoscut faptele imputate. După care, fără să i se ceară acest lucru, și-a dat demisia din toate funcțiile, angajându-se, în același timp, să-și achite datoriile (financiare) rezultate din dosar. N-a făcut-o nici până astăzi, având, probabil, alte priorități. Una este implicarea în acțiunea „puciul”...

 

Astăzi, la ora 11.00, trebuia să aibă loc „ședința” neconvocată a Consiliului de Onoare, Disciplină și Arbitraj. Nestatutară, nelegală, fără cvorum și fără invitația la dezbateri a „vinovatului” Doru Dinu Glăvan. Adică un fel de Tribunal al Poporului, în care sentința era dată înainte de proces... Au venit doar doi membri, unul dintre ei fiind colonelul Florin Șperlea (alt COLONEL), care a prezentat la registratură un document privind poziția sa față de „abaterile” lui Doru Dinu Glăvan. Documentul, însă, nu l-a depus la registratură. A luat doar un număr de înregistrare și a plecat. Nu mă pricep la dedesubtul actelor de acest fel, dar nu cred că numărul de înregistrare al unui document care nu a fost depus poate fi valabil...

 

Revin. Juriul de Onoare, Disciplină și Arbitraj al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România nu e nici Procuratură, nici Tribunal al Poporului. Dar nu e nici ceva facultativ sau provizoriu, o „chestie” pe care o putem încropi pe baza unui anunț telefonic. Adică un fel de „hai să ne haidem”, vorba lui Nichita. Nu. E o activitate cât se poate de serioasă, care presupune un protocol de legalitate: convocarea scrisă, pentru fiecare membru, confirmarea prezenței sau delegarea de mandat etc. Așa, la o bere, ne putem întâlni oricând, să mai vorbim, să ne mai împrietenim etc., dar asta nu e ședință. Ședința Juriului de Onoare, Disciplină și Arbitraj este o acțiune organizată și convocată de președintele Juriului. Și, obligatoriu, cu prezentarea tuturor părților implicate!

 

În loc de concluzie: până la 8 septembrie mai este exact o lună. Ce atâta grabă, tovarăși?  (Miron Manega)