13 august 2022

Val de greve în Europa din cauza măririi prețurilor și a costului vieții

harta Europei
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Vremea caldă aduce cu sine și mobilizări sindicale, proteste în mai multe locuri de pe bătrânul continent. Angajații cer creșteri salariale în fața inflației fulgerătoare și a creșterii costului vieții.
Situația este spectaculoasă în special în Regatul Unit, care, în această săptămână se confruntă cu cea mai mare grevă feroviară din ultimii 30 de ani. În plus, există și alte greve planificate sau în discuție între lucrătorii aeroporturilor londoneze, avocați, profesori, lucrătorii poștali și lucrătorii din domeniul sănătății.
Transportul aerian este în special afectat de greve, mai ales că se apropie vacanțele. În companii aeriene precum Ryanair, Brussels Airlines sau Easyjet, au existat mai multe apeluri la greve la începutul verii în Spania, Italia și Portugalia. Aeroportul Bruxelles-Zavantem a fost nevoit să-și anuleze toate zborurile la începutul săptămânii, în urma unei mobilizări naționale a sindicatelor belgiene.
Joi a început prima zi de grevă în sectorul metalurgic din Bizkaia, în nordul Spaniei, cu 52.000 de muncitori care cer majorări salariale.
În Franța toate sectoarele sunt afectate de greve, fie în SNCF, echivalentul CFR, ale cărei sindicate pregătesc grevă generală pe 6 iulie, fie în RATP (linii de autobuz) sau în TotalEnergies, pentru vinerea viitoare. Aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle a suferit deja greve pe 9 iunie, iar magazinele Marionnaud, pe 24 mai.
Creșterea inflației, care ar trebui să ajungă la 6,8 la sută în septembrie, se face simțită în buzunarele europenilor, mai întâi la prețurile la energie și acum pe rafturile supermarketurilor. Creșterea costului vieții îi împinge pe lucrători să crească presiunea asupra angajatorilor. Lipsa forței de muncă în unele sectoare întărește poziția puternică a lucrătorilor.
A contribuit Ciprian Pop