Publicat: 11 Februarie, 2019 - 19:40

Jandarmii și salvamontiştii din Vâlcea au intervenit, de duminică până luni dimineață, pentru salvarea a doi turişti francezi care s-au rătăcit în Valea Zăvodului. Intervenţia a durat 11 ore, în condiții de frig şi risc de avalanşă.

Potrivit Jandarmeriei Vâlcea, duminică, doi turiști francezi au cerut ajutorul jandarmilor de la Postul Montan Călimăneşti şi al Salvamont Vâlcea, după ce au greșit poteca de coborâre de la Cabana Cozia și au intrat pe Valea Zăvodului.

Astfel, trei jandarmi montani şi șase salvamontişti au recuperat turiştii, după o intervenţie dificilă desfăşurată pe timp de noapte şi pe parcursul a 11 ore, în condiții de temperaturi scăzute şi risc de avalanşă.

Iubitorii sporturilor montane sunt sfătuiți în continuare să abordeze aceste activităţi responsabil, folosind echipamente corespunzătoare, la nivelul de competenţă şi complexitate care să nu pună în pericol viaţa.

„Sfatul jandarmilor montani şi al salvamontiştilor pentru cei care vor să urce pe traseele turistice este să ceară informaţii salvatorilor din zonă. (...) În afara echipamentului obligatoriu de iarnă (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc), trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii noi, pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat să aveţi incălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar şi o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină naturală”, se arată într-un comunicat transmis de Jandarmeria Vâlcea.

Tag-uri Geo: