Publicat: 19 Aprilie, 2019 - 09:13

Ministrul Culturii si Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a participat joi, 18 aprilie, la evenimentele de lansare a Sezonului Cultural România - Franţa în ţara noastră.

"Suntem onoraţi să deschidem aici, la Bucuresti, această etapă importantă a Sezonului România-Franţa, un proiect major al celor două culturi, generat de voinţa comună a artistilor de a mărturisi, încă o dată, cum au făcut-o de-a lungul istoriei, fondul lingvistic si spiritual comun, simetria perfectă a mentalităţilor, precum si vocaţia de a sta împreună într-o construcţie fermă a principiilor si a valorilor identitare europene. Cultura română este purtătoare de prietenii si de învecinări, duce cu sine întâlniri fundamentale si, peste toate, un protocol interior al bunei asezări în propriul destin european. Suntem, cu toţii, onoraţi să fim parteneri si gazde în această perioadă pentru personalităţi marcante ale culturii din spaţiile francofone", a declarat Ministrul Culturii si Identităţii Naţionale la deschiderea oficială a Sezonului Cultural România - Franţa, la Muzeul de Artă al României.

Totodată, acesta a deschis si Vernisajul Eli Lotar la Muzeul Colecţiilor de Artă, unde a spus că în contextul în care toate proiectele incluse în Sezonul Cultural România-Franţa sunt orientate spre recuperarea si punerea în valoare a unor structuri identitare si artistice comune celor două ţări, expoziţia Eli Lotar este una simbolică întrucât reuneste piese de patrimoniu - o retrospectivă a operei unui artist francez cu rădăcini românesti, stiut fiind faptul că Eliazar Lotar Teodorescu este fiul poetului Tudor Arghezi.

Ministrul Culturii si Identităţii Naţionale a participat si la EXPOZIŢIA - "Lucrări din colecţia de artă contemporană Societe Generale", desfăsurată tot la Muzeul de Artă al României. Cu acest prilej, demnitarul a precizat că "lucrările reunite în această colecţie de artă contemporană, aparţinându-le celor aproape 30 de reputaţi artisti, au fost cu tact alese din patrimoniul Societe Generale de către curatorul expoziţiei, Mihnea Mircan, în jurul unui concept-metaforă extrem de ofertant, desprins din volumul lui Georges Perec din 1974, Specii de spaţii. Scenografia expoziţiei este ea însăsi surprinzătoare si incitantă".

Reamintim, de asemenea, că în etapa de închidere din Franţa a Sezonului Cultural România - Franţa, la invitaţia Muzeului Luvru, în perioada 17 aprilie 2019 - 29 iulie 2019, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă al României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Mănăstirile Putna, Mânăstirea Suceviţa si Mânăstirea Sfinţii Trei Ierarhi din Iasi, organizează expoziţia "Broderii de tradiţie bizantină din România. În jurul stindardului lui Ştefan cel Mare". Evenimentul este unul de o însemnătate istorică, aceasta fiind prima expoziţie a României expusă la Muzeul Luvru. Operele vor fi expuse în spaţiul central al galeriei medievale a muzeului, aflându-se pe traseul turistic principal, alături de cele mai valoroase opere artistice ale umanităţii.