Publicat: 16 Martie, 2013 - 11:45
Share

Senatorul Valer Marian i-a adresat o interpelare ministrului Justiţiei Monica Pivniceru. Prezentăm documentul:

 
Interpelare adresată: DOAMNEI MINISTRU AL JUSTIŢIEI, MONA PIVNICERU
 
Obiectul interpelării: Sancţionarea aservirii politice a justiţiei
 
În temeiul art. 112 alin. 1 din Constituţia României şi art. 162 din Regulamentul Senatului României, vă adresez prezenta
 
INTERPELARE:
 
Având în vedere că apar tot mai multe date şi probe privind imixtiunea politicului, în mod deosebit a preşedintelui Traian Băsescu, în activitatea justiţiei din România, precum şi referitoare la servilismul manifestat faţă de acesta de unii reprezentanţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , în dosare privind adversari politici ai şefului statului, vă solicit să dispuneţi Corpului de control al Ministerului Justiţiei şi Inspecţiei Judiciare din Consiliul Naţional al Magistraturii să verifice şi să sancţioneze următoarele aspecte:
 
1. Să se verifice împrejurările, scopul şi temeiurile procedurale ale vizitei (înregistrată video) pe care au efectuat-o în biroul judecătorului Anton Pandrea, la data respectivă preşedintele Secţiei Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (în lipsa acestuia dar cu acordul său) de către procurorii şefi din DNA Lucian Papici (şeful Secţiei de Combatere a Corupţiei) şi Mariana Alexandru (şef serviciu în Secţia de Combatere a Corupţiei). Să se verifice dacă, cu ocazia respectivă, au fost solicitate şi în ce scop dosarele penale privind pe fostul premier PSD Adrian Năstase sau pe ex-senatorul PSD Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu.
 
2. Să se verifice dacă procurorul şef de secţie din DNA Lucian Papici a căutat să influenţeze , prin promisiuni sau ameninţări, anumiţi judecători sau avocaţi implicaţi în dosare cu inculpaţi politicieni sau magistraţi.
 
3. Să se verifice relaţiile dintre procurorul general interimar Daniel Morar şi procurorul Laura Oprean şi condiţiile în care a promovat-o pe aceasta în structura centrală a DNA, de la Serviciul teritorial Cluj-Napoca al DNA, în perioada în care era procuror şef al DNA.
 
4. Să se verifice dacă la structura centrală a DIICOT este înregistrat un dosar în care un fost şef de la DNA este cercetat pentru relaţii nefireşti cu trei tineri de naţionalitate romă, dintre care unul minor, şi dacă există o înregistrare video în acest sens.
 
5. Să se verifice mapa profesională şi îndeplinirea condiţiilor de competenţă şi de integritate de către procurorul Nistor Călin, fost procuror şef al Serviciului teritorial Piteşti al DNA, promovat recent procuror şef interimar al DNA.
 
6. Să se verifice scopul, costul şi modul de decontare al vizitei de 10 zile efectuate în Hong-Kong de magistratele Alina Ghica şi Oana Hăimăneală – Schmidt în perioada în care prima deţinea funcţia de preşedinte al CSM, iar cealaltă o deţinea pe cea de vicepreşedinte, precum şi motivele pentru care au fost însoţite de doi tineri şi falnici subofiţeri de la SPP, recomandaţi de preşedintele Traian Băsescu. (Aş dori să mai clarificaţi, pornind de la destăinuirile unuia dintre subofiţerii de protecţie şi pază, precum şi de la expresia preferată a celor două magistrate, „4pezi”, dacă în timpul vizitei au adoptat poziţia patrupedă ori dacă s-au delectat 4pezi în mirificul şi apetisantul Orient).
 
Solicit răspuns scris şi verbal.
 
Senator Valer Marian
 
P.S.: În cazul în care aspectele grave semnalate în prezenta interpelare nu vor fi verificate urgent şi temeinic, voi convoca un miting de protest în faţa DNA, CSM, SRI, Parchetului General şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la care voi participa cu cel puţin 1000 de oameni din colegiul meu electoral, respectiv din Ţara Oaşului, Zona Codrului şi satele de colonişti moţi şi maramureşeni de la frontiera cu Ungaria.