Publicat: 2 Martie, 2012 - 07:42
Share

PSD cere modificarea Regulamentului Camerei Deputaților pentru introducerea unor prevederi mai stricte privind prezența parlamentarilor la lucrările Camerei. Vicepreședintele PSD Valeriu Zgonea spune că una dintre cele mai importante schimbări se referă la asigurarea cvorumului pentru ședințele în plen.

Articolul 141 din Regulamentul Camerei Deputaților prevede la alineatul 1) că deputații sunt obligați să fie prezenți la lucrările Camerei și să se înscrie pe lista de prezență. În același timp, Camera Deputaților adoptă legi, hotărâri și moțiuni simple în prezența majorității deputaților, potrivit articolului 144 din Regulament. Valeriu Zgonea susține că este nevoie de introducerea unor prevederi mai clare privind prezența la lucrări pentru că mulți dintre parlamentarii PDL vin la Parlament, semnează foaia de prezențe, după care pleacă și nu mai participă la ședința Camerei.

„Dacă nu ești prezent în sală la deschiderea ședinței, iar în sală nu sunt 50% plus unu din numărul deputaților, atunci ședința se amână automat. Semnăturile de pe foaia de prezență nu trebuie să poată fi folosite la stabilirea cvorumului pentru ședințele din plenul Camerei”, explică Valeriu Zgonea, care este și vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Valeriu Zgonea o acuză pe Roberta Anastase că de 3 ani se opune introducerii unor astfel de prevederi în Regulamentul Camerei. „Roberta Anastase ne acuză pe noi, cei din Opoziție, dar de ani de zile ea îi acoperă pe parlamentarii PDL care nu vin la ședințe și iau bani degeaba. Ei apar pe lista de prezență, dar nu sunt în sală. Ca președinte al Camerei Deputaților, Roberta Anastase ar trebui să sancționeze acest tip de comportament, dar în schimb ea îi acoperă. Nu putem uita că Roberta Anastase este cea care a furat la vot atunci când Guvernul a vrut să le taie bătrânilor banii din pensie”, spune vicepreședintele PSD. Valeriu Zgonea susține că USL nu va reveni la lucrările plenului până când Roberta Anastase nu va demisiona sau nu va fi înlocuită din funcție.