27 mai 2022

Valori muzicale româneşti, într-un recital de zile mari

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În prag de sărbătoare naţională, Filarmonica de Stat Sibiu propune publicului un recital de creaţii camerale aparţinând compozitorilor români de diverse etnii, sub genericul „Romania Universalis”.

ROMANIA UNIVERSALIS este un concept original, menit să pună în valoare bogăţia şi diversitatea resurselor culturale din spaţiul istoric românesc. Această intenţie se concretizează prin prezentarea unui inedit program de recital cameral, alcătuit din miniaturi instrumentale aparţinând unor compozitori români sau asimilaţi spaţiului cultural românesc, dar de diverse origini etnice şi provenind din principalele regiuni geografice şi istorice româneşti. Sunt, de asemenea, prezente lucrări ce acoperă peste 130 de ani de muzică, repertoriul devenind deosebit de reprezentativ pentru ceea ce înseamnă muzica românească în ansamblul său.
Astfel, alături de pagini enesciene sunt prezente creaţii semnate de Bela Bartok, Alfonso Castaldi, Eugen Doga, Grigoraş Dinicu, Hilda Jerea, Mihail Jora, Walter Klepper sau Theodor Rogalski, dar şi o primă audiţie absolută aparţinând compozitorului Adrian Iorgulescu şi creată special pentru cei doi interpreţi protagonişti ai recitalului. Fiecare dintre aceste lucrări reprezintă un univers cultural aparte, unic şi foarte specific în sine şi, în acelaşi timp, deosebit de important în ansamblul vast al culturii naţionale româneşti.

Conceptul ROMANIA UNIVERSALIS este, aşadar, o afirmare a universalităţii culturii româneşti nu doar din punctul de vedere al valabilităţii sale în context european, ci şi ca o caracteristică a sa structurală, un filon intim, una dintre valorile sale inconfundabile.

Recitalul este programat miercuri, 24 noiembrie, în Sala Henry Selbing şi va fi susţinut de artiştii Diana Jipa – vioară şi Ştefan Doniga – pian.

asCULTă:
– George Enescu – Impromptu concertant
– Alfonso Castaldi – Elegia (variantă pentru vioară şi pian de Diana Jipa şi Ştefan Doniga)
– Walter Mihail Klepper – Sonatina nr.1 pentru vioară şi pian op.12
– Theodor Rogalski – Balada pentru vioară şi pian
– Hilda Jerea – Şapte dansuri româneşti pentru vioară şi pian pe teme culese de Bela Bartok
– Mihail Jora – Mica suită
– Eugen Doga – Balada
– Bela Bartok – 6 Dansuri populare româneşti (versiunea pentru vioară şi pian de Zoltan Szekely)
– Adrian Iorgulescu – Duel Dual – primă audiţie absolută
– Grigoraş Dinicu-Jascha Heifetz – Hora Staccato

Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu şi pe iabilet.ro, la preţul de 30 lei (se acordă 50% reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari).

IANA JIPA . Violonistă

Calităţile muzicale ale violonistei Diana Jipa au fost recunoscute de la o vârstă fragedă, artista debutând ca solistă la vârsta de numai 10 ani alături de orchestra Filarmonicii din Braşov, devenind la scurt timp după aceea o prezenţă constantă pentru scenele de concert din România, alături de multe dintre filarmonicile ţară, susţinând în acelaşi timp concerte şi recitaluri peste hotare, în Anglia, Belgia, Cehia, Coreea de Sud, China, Cuba, Elveţia, Franţa, Grecia, Germania, Irlanda, Italia, Mexic, Norvegia, Olanda, Polonia, Republica Moldova, Rusia, Suedia, Qatar, Ucraina. În anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană.

Diana Jipa a fost prezentă pe scenele unor importante festivaluri muzicale, între care se numără Festivalul Internaţional „George Enescu” – ediţia a XVIII-a, alături de Filarmonica „Moldova” din Iaşi; ediţia a VII-a a Festivalului „Paganiniana” – Genova – a fost consacrată explorării relaţiei dintre muzică, ştiinţă şi tehnologia de vârf de atunci, prin alăturarea cercetătorilor din acele domenii cu participarea Dianei Jipa prin intermediul viorii clasice şi a instrumentului „iperviolino”.

Diana Jipa a obţinut titlul de doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu, instituţie la care obţinut şi diplomele de licenţă şi de master – cu tema „Cele 6 sonate pentru vioară solo de Eugene Ysae” – la clasa de vioară a reputatului violonist şi profesor Florin Croitoru.

De-a lungul timpului a absolvit cursuri de perfecţionare susţinute de maeştrii Ştefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M. Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, Krysztof Wegrzyn, dezvoltându-şi un repertoriu deosebit de vast.

ŞTEFAN DONIGA. Pianist

Ştefan Doniga este unul dintre cei mai activi şi mai apreciaţi muzicieni români actuali, desfăşurând o activitate artistică amplă, ce acoperă un spectru deosebit de larg, alături de apariţiile scenice numărându-se realizarea de ilustraţie muzicală pentru piese de teatru (deţine un premiu pentru muzică de scenă), regie tehnică de operă, conceperea de scenarii de teatru şi balet (creator a două spectacole incluse în stagiunile 2012 -2103 şi 2015-2016 ale Teatrului de Operetă bucureştean), traducerea şi publicarea de cărţi din domeniul artistic, management artistic, susţinere de conferinţe şi comunicări publice.

Născut la Galaţi în anul 1979, pianistul Ştefan Doniga a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în anul 2002, în decursul celor 5 ani de studii beneficiind de îndrumările profesorilor Viorica Rădoi, Oxana Corjos, Dan Grigore.

Ştefan Doniga a susţinut recitaluri şi concerte pe scene din România, Luxemburg, Ungaria, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Moldova, Austria, Slovacia, Norvegia, Finlanda, Coreea de Sud, Franţa, Polonia, Italia, Mexic, Cuba, China, Marea Britanie. Prezenţele sale publice au fost reprezentate de apariţii solistice sau parteneriate camerale alături de artişti importanţi ai scenei muzicale româneşti precum violoncelistul Marin Cazacu, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violoniştii Florin Croitoru, Diana Jipa, Rafael Butaru şi Ştefan Horvath, clarinetistul Emil Vişenescu, sopranele Irina Iordăchescu, Iulia Isaev, Sorina Munteanu etc. În anul 2000, Ştefan Doniga a reprezentat România la Primul Festival Balcanic al Tinerilor Pianişti de la Razgrad, Bulgaria, unde a primit Medalia Festivalului şi a participat, de asemenea, în cadrul a numeroase transmisiuni directe realizate de către Radiodifuziunea Română, fiind invitat să realizeze imprimări speciale alături de Orchestra de Cameră Radio.

Ştefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin – o imprimare realizată în concert la Ateneul Român în anul 2005 şi difuzată în repetate rânduri, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, de către postul muzical de radio german WDR 3. Artisul român a imprimat în premieră mondială concertele numerele 2 şi 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz, înregistrări produse de către Institutul Olandez pentru Muzică şi realizate alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Janacek din Ostrava, aflată sub conducerea dirijorului David Pocelijn. Discul a fost publicat de casa olandeză BRILLIANT CLASSICS şi lansat la nivel mondial pe 16 martie 2018. Acesta a primit cronici extrem de favorabile din partea a două dintre cele mai importante reviste muzicale din lume – „Gramophone” şi „American Record Guide” şi a fost desemnat „Înregistrarea lunii mai 2018” de către publicaţia online MusicWeb International. Compact discul a fost inclus de departamentul PIANO CLASSICS al editorului olandez în cadrul colecţiei „Russian Piano Concerts” alături de înregistrări semnate de Evgeny Kissin, Oxana Yablonova, Klara Wurtz.

În afară de aceste două materiale, activitatea discografică a lui Ştefan Doniga mai cuprinde: un compact disc dedicat compozitorului timişorean Remus Georgescu pe care apare în premieră varianta integrală a Suitei a II-a pentru pian alături de versiunea pianistului rus Dimitri Alexeev; un disc realizat impreună cu cvartetul slovaco-finlandez „Tangazzi” cuprinzând lucrări de Astor Piazzolla.

***

Violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga formează unul dintre cele mai de succes duo-uri din muzica românească actuală, cei doi muzicieni publicând două compact discuri şi susţinând, în perioada 2018 – 2020, peste 130 de concerte şi recitaluri în 10 ţări de pe 3 continente şi peste 30 de oraşe din România. Aceste evenimente au avut loc în cadrul turneelor naţionale şi internaţionale „Un secol de muzică românească”, „DACIKA”, „Orchestra UNIREA leagă oraşele Unirii”, „Romania Universalis”, „Intermeridian” ediţiile I şi a II-a, „LIPATTI – compozitorul, înregistrări în premieră”, „Doamnele muzicii româneşti”. Numai în ultimul an, cei doi artişti au produs peste 40 de producţii video lansate online în cadrul seriilor „LIVE CLASSIC”, „REDESCOPERĂ ROMÂNIA”, „INTERMERIDIAN Online”, „EMINESCIANA 2.0”, „Sunetul Formelor”, „Doamnele muzicii”, „Romania Europolis” – proiecte care au totalizat peste 1.000.000 de vizualizări pe platformele social-media.

Participarea la concert este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă întrea 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii şi al ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

***
Acţiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu.

**
Sprijiniţi muzica Filarmonicii Sibiu! Deveniţi mecena prin donaţii onorifice în contul: RO 86 TREZ 57621 G 370100XXXX (CUI/CF Filarmonica de Stat Sibiu: 4556263)

**
Urmăriţi-ne pe: facebook.com/FilarmonicaSibiu | youtube.com/FilarmonicadeStatSibiu | instagram.com/filarmonicasibiu | https://filarmonicasibiu.app.link/asCULTa | tiktok.com/@FilarmonicaDeStatSibiu