24 mai 2022

Varșovia încearcă să realizeze consultări bilaterale cu Biden înainte de întâlnirea acestuia cu Putin

Distribuie pe rețelele tale sociale:

După cum subliniază Rzeczpospolita, Biden nu a vorbit niciodată cu omologul de la Varșovia,  Duda,  la telefon.

Autoritățile poloneze încearcă să negocieze o întâlnire între președintele, Andrzej Duda și liderul american, Joe Biden înainte de întâlnirea acestuia din urmă  cu Președintele rus, Vladimir Putin, programată pentru 16 iunie, la Geneva, susțin surse citate de presa de la Varșovia.

Publicația „Rzeczpospolita” citează date din „mai multe surse independente” care „confirmă faptul că președintele american nu a avertizat nici Polonia, nici Ucraina înainte de a anunța, pe 19 mai, că nu intenționează să blocheze în continuare construcția Nord Stream 2.

Potrivit „Rzeczpospolita”,  Varșovia se teme că acest pas va fi decisiv pentru abordarea administrației Biden față de Polonia și alte țări din Europa de Est. Cel mai bun mod de a calma temerile Poloniei ar fi „o întâlnire personală între Andrzej Duda și Biden cu ocazia summitului NATO de la Bruxelles din 14 iunie, cu două zile înainte de discuțiile de la Geneva dintre liderii Statelor Unite și  Rusiei”, dar până acum președintele american a programat doar o întâlnire cu omologul său turc, Tayyip Erdogan.

După cum subliniază ediția poloneză, Biden nu a vorbit niciodată cu Duda la telefon de câteva luni. Această stare de fapt, Varșovia o numește „răcirea relațiilor” și „tensiune”.

După cum au raportat Kremlinul și Casa Albă mai devreme, întâlnirea dintre Putin și Biden va avea loc la Geneva, pe 16 iunie. Potrivit serviciului de presă al șefului statului rus, președinții vor discuta despre starea actuale a relației bilaterale și perspectivele dezvoltării, în continuare a relațiilor ruso-americane, problemele de stabilitate strategică, precum și aspecte de actualitate de pe agenda internațională, inclusiv interacțiunea între Moscova și Washington vizând soluționarea conflictelor regionale. Aceasta va fi prima întâlnire personală dintre Putin și Biden de la inaugurarea acestuia din urmă ca Președinte al Statelor Unite.

Foto RFI

Ciprian Pop