Publicat: 26 Aprilie, 2013 - 15:17
Share

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a aflat, în perioada 23-24 aprilie, într-o vizită oficială în Regatul Maroc, la invitaţia omologului său, ministrul marocan al Industriei, Comerţului şi Noilor Tehnologii, Abdelkader Aamara.

Continuarea la Rabat a convorbirilor începute la Bucureşti de către cei doi miniştri a marcat deschiderea unei noi etape a parteneriatului economic bilateral. Un loc central pe agenda discuţiilor celor doi oficiali l-a reprezentat redimensionarea proiectului DACIA, în sensul extinderii si diversificării formelor de cooperare - inclusiv prin crearea de societăţi mixte – dar şi sporirea livrărilor de subansamble si componente auto fabricate in România pentru liniile de montaj de la Tanger si Casablanca. 

Delegaţia română a susţinut disponibilitatea, dar si competenţa tehnică a firmelor  româneşti de a oferi know-how-ul  şi expertiza tehnologică necesare partenerilor marocani.

Evaluările celor doi miniştri au condus la identificarea unor proiecte de interes pentru economia marocană, care ar putea fi realizate prin cooperare cu firme româneşti de profil: producerea de energie electrica din surse neconventionale, construcţii civile si industriale, lucrări de infrastructura rutiera si portuara, IT si telecomunicaţii, construcţii de baraje, lucrări de foraj apa, implementarea de sisteme integrate pentru telecomunicaţii.

Întâlnirea cu ministrul marocan al Economiei si Finanţelor, Nizar Baraka, a prilejuit un important schimb de informaţii cu privire la evoluţia indicatorilor macro-economici din cele două ţări, experienţa României, aplicarea măsurilor de protecţie anti-criza si relansare economică.

Ministrul român al Economiei şi omologul său marocan au convenit asupra necesitaţii extinderii parteneriatului economic bilateral, inclusiv în zona financiar-bancară, prin identificarea unor instrumente de plată flexibile, care să favorizeze fluxul reciproc de mărfuri şi valută. În acest context, crearea unei bănci româno-marocane ar putea înlesni firmelor cliente derularea mai eficientă a operaţiunilor comerciale în cele două ţări, precum şi extinderea activităţii acestora pe terţe pieţe, cu precădere in ţările Africii subsahariene, unde Marocul deţine puternice conexiuni.

În cea de a doua zi a vizitei oficiale, ministrul Varujan Vosganian a fost primit de către vice-prim ministrul marocan Abdalah Baha, ministru de stat, prilej cu care a transmis oficialului marocan mesajul de prietenie şi voinţă de cooperare din partea Prim Ministrului român, Victor Ponta.

Discuţiile dintre cei doi demnitari au relevat existenţa unor multiple oportunităţi de parteneriat, precum şi a voinţei politice de a le valorifica. Au fost trasate două direcţii prioritare în acest sens: continuarea într-o manieră coerentă a contactelor guvernamentale şi, în acelaşi timp, intensificarea legăturilor directe la nivelul mediilor de afaceri din cele doua ţări.

Ministrul Varujan Vosganian a participat, ca invitat de onoare, la ceremonia deschiderii celei de a VII-a ediţii a Salonului Internaţional de Agricultură – SIAM 2013, organizat în oraşul industrial Meknes, eveniment care a prilejuit întrevederi cu Majestatea Sa Regele Marocului şi Preşedintele Republicii Gabon.

Cincisprezece firme româneşti din domeniu au participat, in marja vizitei oficiale a ministrului român, la acest eveniment recunoscut internaţional ca o importantă manifestare de profil, în cadrul unei misiuni economice de prospectare, coordonate de Ministerul Economiei. În cadrul standului naţional, aceste firme au expus mostre specifice SIAM si au purtat tratative comerciale ce prefigurează încheierea unor contracte pentru livrări de maşini si utilaje agricole, anvelope tractoare, motoare electrice, produse din carne procesata, dulciuri si produse de panificatie etc.

Convorbirile avute cu ministrul Agriculturii si Pescuitului Maritim din Guvernul marocan, Aziz Akhannouch, au evidenţiat dorinţa comună de activare a  Protocolului încheiat între cele doua ţări si identificarea unor noi oportunităţi de cooperare în sectorul agricol, folosind inclusiv fonduri europene: lucrări de desertificare si amenajarea teritoriului, plantaţii pomicole, împăduriri etc.

Prezenta ministrului Varujan Vosganian la Târgul Internaţional de la Meknes a prilejuit totodată organizarea unui forum de afaceri româno-marocan, context in care participanţii din cele două ţări si-au reafirmat dorinţa de a relansa parteneriatul economic dintre România şi Maroc.

Lucrările forumului au prilejuit semnarea mai multor acorduri de parteneriat, un grup de firme româneşti urmând să dezvolte în Maroc proiecte vizând producerea energiei fotovoltaice, respectiv lucrări de foraj pentru apa potabilă si crearea unui sistem integrat de irigaţii.  Au fost, de asemenea, semnate contracte pentru livrări de motoare electrice, pompe destinate lucrărilor de irigaţii, dulciuri si produse de patiserie.

Tot în marja Forumului de afaceri româno-marocan, a fost semnat documentul de constituire a Camerei bilaterale de comerţ Maroc – România, filiala Meknes, entitate neguvernamentală care îşi propune sa coaguleze şi să dinamizeze interesul firmelor din regiune către parteneriatul cu România.

Vizita ministrului Varujan Vosganian în Maroc s-a înscris în strategia naţională de dezvoltare a relaţiilor economice cu ţările Africii de Nord si deschide o nouă pagină in spatiul cooperării bilaterale dintre România şi Maroc.