Publicat: 10 Februarie, 2013 - 13:51
Share


Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, va purta, în perioada 9-11 februarie la Tel Aviv şi Ierusalim, Israel, o serie de discuţii cu  reprezentanţi ai unor societăţi de investiţii şi firme locale importante, cărora le va expune proiectele de investiţii în România, precum şi oportunităţile de cooperare în domeniul economic românesc.

Ministrul Vosganian va avea convorbiri cu autorităţi locale şi asociaţii profesionale pentru identificarea căilor de stimulare şi sprijinire a mediului de afaceri, în vederea amplificarii relaţiilor economice bilaterale, prin creşterea schimburilor comerciale şi participarea la realizarea de proiecte economice în cele doua ţări.

Israelul este unul din cei mai importanţi parteneri ai României din zona Orientului Miljociu, relaţiile bilaterale fiind în atenţia autorităţilor din cele două ţări la cel mai înalt nivel. Schimburile comerciale au inregistrat in anul 2012 o crestere cu 16%, fata de anul anterior, iar exportul romanesc a crescut cu 25%.

În primele 11 luni din anul 2012, schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la 386,9 milioane dolari (cu 17,1 mai mult decât în perioada similară din 2011), din care exportul românesc a fost de 221,6 milioane dolari (în creştere cu 24,5%), iar importurile din Israel au fost de 165,3 milioane dolari (în creştere cu 8,5%). Balanţa comercială a fost pozitivă, de 56,3 milioane dolari.

Firmele israeliene au investit în România în aproape toate sectoarele de activitate: industrie (electronică, chimie, metalurgie, textilă, optică, industrie alimentară etc.), IT&C, agricultură, comerţ, sectorul bancar şi asigurări, sectorul imobiliar, protecţia mediului, infrastructură, turism, etc.

Ţară cu o economie puternică, Israelul a performat economic favorabil în perioada cea mai dificilă a recesiunii globale dispunând de resurse financiare importante şi de o dezvoltare sustenabila bazată pe creativitate şi valoare adăugată mare în domenii de tehnologie înaltă. Pe aceste considerente, Israelul necesită o abordare diversificată atât pe palierul relaţiilor comerciale cât şi pe acela al atragerii de resurse fiinanciare în proiecte investiţionale în ţara noastră .