Publicat: 7 Februarie, 2013 - 11:16
Share

Intensificarea relaţiilor economice dintre România şi Israel, în perspectiva apropiatei vizite a demnitarului român la Tel Aviv, Haifa şi Ierusalim, a fost tema principală a întâlnirii dintre ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, E.S. Dan Ben-Eliezer.

În cadrul întâlnirii, care a avut loc miercuri, au fost abordate aspecte privind schimburile comerciale bilaterale, apreciindu-se că oportunităţile de colaborare pot dezvolta relaţiile dintre cele doua ţări. S-a căzut de comun acord că este necesară realizarea de contacte mai strânse între comunităţile de afaceri din cele două ţări, atât prin organizarea de misiuni economice reciproce, cât şi prin participarea la expoziţiile internaţionale de interes organizate în România şi în Israel, chiar dacă aceste schimburi comerciale au înregistrat în 2012 un nivel cu 17% mai mare decât în anul precedent, iar exporturile româneşti au avut o creştere cu 25%.
Ministrul Varujan Vosganian a prezentat  interesul României pentru atragerea de investiţii isreliene în domenii de interes în care Israelul deţine un potenţial important, cum ar fi: tehnologia informaţiei, industria aeronautică, energie regenerabilă, agro tehnologie, cercetare şi dezvoltare, arătând că România oferă multiple avantaje şi asigură sprijinul necesar în vederea realizării acestora, atât la nivel guvernamental, cât şi la nivelul autorităţilor locale.
De asemenea, în cadrul întâlnirii, a fost trecută în revistă problematica economică comună discutată cu ocazia contactelor la nivel realizate în ultimii doi ani şi s-a reliefat importanţa organizării în acest an a Comisiei mixte guvernamentale româno-israeliene care să stabilească domeniile şi proiectele de interes ale cooperării bilaterale.

În  anul 2011, schimburile bilaterale dintre România şi Israel s-au ridicat la 362,1 milioane USD, din care exportul a fost de 194,3 milioane USD (în scădere cu 3,3%), iar importul de 167,8 milioane USD. Balanţa comercială a fost pozitivă, respectiv de 26,5 milioane USD, pentru prima dată din anul 2002.
În primele 11 luni din anul 2012, schimburile comerciale bilaterale s-a ridicat la 386,9 milioane USD (cu 17,1 mai mult decât în perioada similară din 2011), din care exportul românesc a fost de 221,6 milioane USD (în creştere cu 24,5%), iar importurile din Israel au fost de 165,3 milioane USD (în creştere cu 8,5%). Balanţa comercială a fost pozitivă, de 56,3 milioane USD.