25 iunie 2022

Vasile Bănescu, despre IPS Teodosie: are desigur dreptul să se exprime liber pe orice temă, fără ca asta să însemne că se exprimă în numele BOR

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat miercuri că Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, are dreptul să se exprime liber pe orice temă, dar strict personal şi nu în numele Bisericii Ortodoxe Române.

„În urma mai multor și insistente solicitări de poziționare a Patriarhiei Române față de recentele afirmații apologetic-admirative față de președintele Vladimir Putin ale arhiepiscopului Teodosie, vă rog să primiți următoarea necesară precizare:

Așa cum deja se știe, arhiepiscopul Teodosie obișnuiește să se pronunțe „sui generis” inclusiv pe teme extra-bisericesti.
În virtutea autonomiei eparhiale de care se bucură și pe care alege să o folosească adesea în mod original, are desigur dreptul să se exprime liber pe orice temă, fără ca asta să însemne că se exprimă în numele BOR, ci în nume strict personal. Mai ales atunci când își exprimă preferințe sau varii afinități în legătură cu anumite persoane.

BOR comunică public în plan decizional și la nivelul orientării sale instituționale doar prin Sfântul Sinod și prin Cancelaria acestuia, nu printr-un anumit ierarh”, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.