27 mai 2022

Vasile Dîncu: Rusia ar trebui să fie reflectată ca potenţială ameninţare serioasă la adresa NATO, din perspectivă militară

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, la Bucharest Forum 2021

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a participat joi, 9 decembrie, la Bucharest Forum 2021, ediţia aniversară, organizat de Institutul Aspen România, în parteneriat cu German Marshall Fund of the US – Biroul din Bucureşti.

Tema principală a ediţiei a fost dedicată Conceptului Strategic al NATO, principalul document de planificare strategică la nivel aliat, care prezintă direcţiile de acţiune şi sarcinile fundamentale ale Alianţei pentru asigurarea securităţii colective.

În intervenţia sa, ministrul apărării naţionale a spus că începutul mandatului ministerial este legat intrinsec de măsurile aliate pentru apărarea flancului estic şi descurajarea ameninţărilor din mediul de securitate. „Transmit un mesaj puternic referitor la unitatea aliaţilor de pe flancul estic, relevanţa NATO, la nevoia de adaptare şi solidaritate şi, nu în ultimul rând, la unitate în faţa ameninţărilor cărora trebuie să le facem faţă împreună”, a declarat oficialul român.

În context, Vasile Dîncu a afirmat că ţara noastră acordă o importanţă majoră implementării deciziilor aliate, adoptate în cadrul forurilor NATO, cu impact asupra securităţii regionale.

„Noul Concept Strategic urmăreşte să consolideze rolul Alianţei Nord-Atlantice ca organizaţie esenţială în ceea ce priveşte gestionarea provocărilor specifice unui context internaţional marcat de competiţia dintre marile puteri şi să avanseze o descriere realistă a mediului de securitate. Rusia ar trebui să fie reflectată ca potenţială ameninţare serioasă la adresa NATO, din perspectivă militară”, a opinat ministrul apărării naţionale.

În final, ministrul Dîncu s-a referit la continuarea luptei împotriva terorismului, „care reprezintă o ameninţare directă la adresa ţărilor şi cetăţenilor NATO”, precum şi la creşterea rezilienţei în faţa ameninţărilor de natură hibridă şi atacurilor cibernetice.