30 septembrie 2022

Vasile Nagy: Mai bine de 23% din copiii din mediu rural abandonează studiile neatingând nici măcar clasa a 8-a

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Moştenire grea pentru generaţiile următoare

În declaraţia politică de miercuri, domnul deputat de Arad, Vasile Nagy, atrage atenţia asupra efectelor negative generate din cauza creşterii ratei abandonului şcolar în doar câteva decenii în România.

Conform datelor publicate de Ministerului Educaţiei şi amplu propagate de presa naţională, mai bine de 23% din copiii din mediu rural abandonează studiile neatingând nici măcar clasa a 8-a.

„Din păcate constatăm că statul român a ignorat acest aspect într-un ritm continuu şi cu o perseverenţă înverşunată, reuşind să atingă „performanţa”, ridicând rata de abandon şcolar” – a afirmat domnul deputat Vasile Nagy.

Luând în consideraţie faptul că raportul între populaţia urbană şi cea rurală este aproape de 1 la 1, iar mai exact 46,2% este populaţie rurală şi 53,8% populaţie urbană, putem afirma cu încredere că aproximativ 1/8 din toţi elevii României în prezent abandonează şcoala.

„Dacă vom sta să analizăm critic şi obiectiv această situaţie, atunci nu ne va lua prea mult timp să constatăm că peste 10 ani aceşti copii vor fi adulţi şi vor intra în câmpul muncii, iar unii dintre ei vor deveni părinţi, iar dacă menţinem această tendinţă în învăţământ, atunci în câteva decenii ne vom transforma complet într-o ţară de analfabeţi şi muncitori necalificaţi, iar toate acestea se întâmplă în România secolului XXI şi responsabili pentru această moştenire grea, pe care o pregătim urmaşilor, suntem chiar noi cei din aceasta sală” – a punctat domnul deputat Vasile Nagy.

După cum bine ştiţi cea mai importantă resursă a unui stat este resursa umană, iar viitorul acestei resurse, copiii, se formează în şcolile şi familiile româneşti.

„Vreau pe acesta cale să trag un semnal de alarmă şi să vă atenţionez că dacă nu întreprindem ceva urgent pentru redresarea situaţiei dezastruoase din învăţământ, atunci vom intra în istorie ca putere de stat care şi-a îndobitocit propria-şi populaţie, iar generaţiile următoare ne vor judeca şi dispreţui, pe bună dreptate, ca fiind „epoca tenebrelor” a României, iar responsabil pentru un astfel de scenariu este fiecare dintre noi, mă refer aici la aleşii poporului, noi, deputaţi şi senatori suntem mai responsabili decât părinţii copiilor ce-şi abandonează şcoala, sau pedagogii din şcoli” – a adăugat în încheiere domnul deputat Vasile Nagy.

Nagy Vasile
Deputat AUR de Arad

Sursa foto cdep