Publicat: 10 Ianuarie, 2012 - 11:44
Share
Europa în criză – un an de articole în presa

Articolele publicate de profesorul Vasile Puşcaş în ziarul "Adevărul" au fost strânse în volumul "Europa în criză", publicat de fostul Negociator-şef al României la Uniunea Europeană, în colecţia Universitas, Seria Istorie Contemporană şi Relaţii Internaţionale, a Editurii Eikon din Cluj-Napoca. 

Articolele, publicate începând cu a doua jumătate a anului 2010 şi până în noiembrie 2011, sunt grupate pe capitole: Construcţie europeană, Politici europene şi România în Uniunea Europeană. Cititorul poate percepe astfel cu mult mai bine mesajele şi semnificaţiile articolelor publicate pe parcursul a mai bine de un an în ziarul "Adevărul", pe cele mai diferite teme: de la criza grecească la guvernanţa economică, de la problemele noilor state membre la extinderea spaţiului Schengen. 

În aceeaşi colecţie a apărut şi volumul "Uniunea Europeană - State, pieţe, cetăţeni", care reuneşte articole şi interviuri acordate de profesorul Puşcaş mai multor publicaţii româneşti. Ca şi seria articolelor din "Adevărul",  interviurile  abordează temele fierbinţi ale actualităţii europene, insistând asupra cauzelor profunde ale crizei, identificate în lipsa unot reforme structurale absolut necesare. Cu toate acestea, abordarea este una optimistă şi pro-europeană. 

Prof. dr. Vasile Puşcaş este profesor Jean Monnet Ad Personam la Universitatea "Babeş-Bolyai", Cluj-Napoca, şi a publicat peste 25 de volume. A fost negociator-şef al României cu UE şi ministru pentru Afaceri Europene.