25 mai 2022

Vasile Toma: Guvernul României nu acordă niciun ban firmelor şi antreprenorilor români!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La data de 19 martie 2020, în plin lockdown, Comisia Europeană a adoptat „Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19”. Scopul său a fost şi rămâne acela de a permite statelor membre să utilizeze flexibilitatea totală prevăzută în normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul focarului de coronavirus.

Până în prezent, The State Aid Temporary Framework a fost folosit de toate statele membre care au oferit IMM-urilor, PFA-urilor şi chiar şi freelancer-ilor numeroase forme de ajutor de stat pe baza acestui Cadru. În toate statele membre UE, această formă de ajutor în plină pandemie care a decimat mediul privat de afaceri a condus la efecte pozitive, ajutând sute de mii de firme nu doar să ocolească falimentul, ci şi să contribuie substanţial la economia statelor din care fac parte, atât de afectată de pandemie.

În întreaga Europă se ştie că acest Cadru, iniţial cu termen până la finele lunii iunie a.c., a fost prelungit ca termen şi sferă până la data de 31 decembrie 2021. Numai în România, acest lucru a trecut neobservat, „graţie” guvernanţilor care nu doar că nu au oferit suportul necesar firmelor româneşti pe perioada pandemiei, dar au creat o schemă de ajutor de stat absolut nefuncţională şi care a devenit acum reflexia unui eşec major.

Suntem în luna iunie. Nu am auzit niciun reprezentant al Guvernului vorbind de acest lucru! Mai mult, pentru schemele de stat pentru ajutorul COVID instituite prin vestita OUG 130/2020, în care iniţial primeau ajutoare de stat firmele de închirieri casete audio-video şi cele ce desfăşoară activităţi de vânzarea cu amănuntul a armelor şi muniţiilor, prin care se prevăd 3 Măsuri de ajutor de stat, nu mai sunt bani! Aceasta după ce Măsura 3, cea mai consistentă care acordă granturi pentru investiţii a fost blocată şi a culminat cu suspiciuni de fraudă şi plângere la DNA făcută chiar de ministrul Economiei, Claudiu Năsui, administratorul schemei. Cât despre Măsura 2, granturi pentru capital de lucru de până la 150 000 de euro, nu mai sunt bani! Mii de firme care au făcut cheltuieli pentru înscriere aşteaptă nişte bani care nu au fost prevăzuţi nici în Legea bugetului de stat pe 2021, nici în alte programe.

Timp în care Cadrul Temporar a fost prelungit, iar facilităţile curg. Numai să vrei.

Întrebarea este: Vrea şi poate Guvernul României să sprijine firmele româneşti?

De ce nu oferă explicaţii şi de ce nu ne spune cum are de gând – dacă are!- să folosească ajutoarele pentru COVID?

Ca să nu mai vorbesc că despre fondurile europene ca urmare a celui mai mare buget european din istoria UE prin exerciţiul financiar multianual european 2021-2027 nu se aude absolut nimic şi tot mediul privat autohton, motorul economiei noastre, aşteaptă, întreabă şi se chinuie să supravieţuiască!
Cât despre PNRR, am văzut cu toţii viziunea şi adevăratul suport pe care acest Guvern îl acordă companiilor româneşti!

Pe această cale, în condiţiile unei opacităţi demne de un alt regim politic, nicidecum de o democraţie, mă adresez public prim-ministrului României, domnul Florin Cîţu, ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, domnul Cristian Ghinea, şi ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, domnul Claudiu Năsui, şi îi întreb de ce nu spijină firmele româneşti şi lasă antreprenorii români să moară?

De ce nu au explicat şi nu explică nici acum cum intenţionează să folosească prelungirea duratei şi a sferei Cadrului Temporar pentru măsuri de ajutor de stat de redresare din criza COVID?

Iar dacă strigătul disperat pentru ajutor al antreprenorilor români nu este suficient, ONRC a publicat statistica pe primele 4 luni ale anului 2021 referitoare la radierea, dar şi înmatricularea companiilor. Numărul radierilor companiilor a crescut cu 43 % raportat la aceeaşi perioadă din 2020, respectiv ianuarie-aprilie. Analiza la zi arată că, în 2021, nu avem niciun program de susţinere a mediului de afaceri şi nici de înfiinţare de companii noi. Prognoza? Numărul de înmatriculări de noi companii va scădea procentual până la sfârşitul anului, suferind căderi alarmante. Toate acestea în condiţiile în care măsuri de sprijin există, însă Guvernul României nu vrea să le folosească.

Deputat de Iaşi,
Secretarul Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură a Camerei Deputaţilor,
Vasile Toma