29 septembrie 2022

Vasile Toma: Informare şi îndrumări privind antiviralele orale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În această perioadă, mai mult ca oricând, este esenţial să fim cât mai bine informaţi şi îndrumaţi pentru a ştii exact care sunt mijloacele de suport eficient şi rapid de la cele mai mici semne de infectare cu COVID-19. De aceea, salut iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a pune la dispoziţia tuturor cetăţenilor seria de materiale informative şi, din dorinţa de a contribui la o cât mai bună diseminare a informaţiei, iată principalele aspecte pe care fiecare dintre noi are nevoie să le cunoască în ceea ce priveşte antiviralele orale:

Ce sunt antiviralele orale?

Sunt molecule mici care blochează activitatea şi replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectarea cu COVID-19, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale ţesuturilor şi organelor. Aceste medicamente se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt uşor de administrat.

Antiviralele administrate pe cale orală sunt eficiente la toate variantele virale ale COVID-19. Pacienţii trebuie să discute cu medicul dacă sunt eligibili pentru tratamentul antiviral oral. Doar în urma deciziei acestuia se pot administra antivirale orale. Tratamentul trebuie iniţiat cât mai repede posibil după diagnosticul de COVID-19 şi nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor.

Care este lista de antivirale orale şi care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştiţi în privinţa lor?

1. FAVIPIRAVIR: este utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la persoane adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale COVID-19. Reduce durata excreţiei virale la nivel respirator, precum şi durata şi intensitatea simptomatologiei din COVID-19, fără a reduce însă mortalitatea şi spitalizarea în secţiile de ATI. Poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică şi de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat, în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19 sau, în viitorul apropiat, din farmacii, în urma prescripţiei medicului de familie.

2. PAXLOVID: este o combinaţie terapeutică (care cuprinde medicamentele numite Nirmatrelvir şi Ritonavir) autorizată de EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) doar pentru tratamentul formelor uşoare sau moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc crescut de a evolua către o boală severă şi deces, şi care nu necesită oxigen suplimentar.

Paxlovid NU este autorizat pentru:
– tratamentul pacienţilor care necesită spitalizare având o formă gravă sau critică de COVID19;
– prevenirea COVID-19 atunci când ai venit în contact apropiat cu o persoană diagnosticată cu COVID-19;
– utilizare mai mult de cinci zile consecutive.

3. MOLNUPIRAVIR: este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală şi deces.

Molnupiravir NU este autorizat pentru:
– utilizare la pacienţii cu vârsta sub 18 ani.
– tratamentul pacienţilor care necesită spitalizare din cauza COVID-19, deoarece beneficiul tratamentulului cu Molnupiravir nu a fost observat la pacienţii cu forme severe de COVID19.
– utilizare mai mult de cinci zile consecutive.
– prevenirea COVID-19 la persoanele are au venit în contact cu un pacient diagnosticat cu COVID-19.

ATENŢIONĂRI FOARTE IMPORTANTE:

Umifenovirul (Arbidol) este un antiviral activ în gripă, utilizat în Rusia şi China, a cărui eficienţă în COVID-19 NU a fost demonstrată prin studii ştiinţifice. Umifenovirul nu este autorizat în Uniunea Europeană şi nici de către Agenţia Naţională a Medicamentului din România. De aceea, nu poate fi comercializat în farmacii. În ţara noastră, a fost folosit sporadic, fiind achiziţionat din fostul spaţiu sovietic.

De asemenea:

– Dacă sunteţi confirmaţi cu COVID-19: luaţi legătura imediat cu medicul de familie, care vă va recomanda măsurile potrivite formei dumneavoastre de boală şi istoricului de sănătate.

– Dacă nu aveţi medic de familie şi sunteţi testat(ă) pozitiv: în cazul în care testul a fost efectuat acasă, anunţaţi Direcţia de Sănătate Publică, care vă va oferi îndrumările privind paşii următori. Testul făcute acasă trebuie confirmat oficial ca să puteţi beneficia de evaluare medicală şi de tratament.

– Dacă sunteţi confirmat(ă) pozitiv pentru COVID-19: NU este întotdeauna necesar să luaţi tratament antiviral. Acesta poate fi util doar în anumite situaţii stabilite de medicul care vă evaluează.

– În cazul în care, odată infectat(ă), nu e nevoie de internare: există câteva opţiuni terapeutice de tratament cu administrare orală (comprimate) care pot fi utilizate, dar numai după consultul şi analizele de laborator recomandate de un medic dintr-un Centru de Evaluare COVID-19 sau la indicaţia medicului de familie. Consultul şi analizele sunt necesare deoarece toate antiviralele orale au efecte adverse sau interacţiuni negative posibile cu alte medicamente pe care le luaţi concomitent.

– Dacă aveţi o formă uşoară sau medie de COVID-19 şi medicul vă recomandă tratament acasă, fără internare, acesta vă va putea prescrie sau recomanda unul din următoarele antivirale: Paxlovid, Molnupiravir sau Favipiravir. Alegerea acestuia va fi decisă în funcţie de situaţia dumneavoastră medicală.

– Atunci când, odată infectat, nu primiţi tratament antiviral oral: se poate întâmpla în situaţiile în care nu prezentaţi factori de risc pentru o formă severă, dacă aveţi mai mult de 5-7 zile de la debutul bolii, dacă aveţi sub 18 ani, dacă aveţi contraindicaţii ori sunteţi femeie însărcinată sau care alăptează. O altă situaţie în care nu veţi primi antiviral oral la domiciliu este cea în care medicul vă recomandă internarea în spital.

Rămânem informaţi. Rămânem în siguranţă. Rămânem sănătoşi!

Vasile Toma,
Deputat de Iaşi
Secretarul Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură a Camerei Deputaţilor