28 noiembrie 2021

Vasile Toma: România trebuie să fructifice de urgenţă ocazia de finanţare a IMM-urilor prin prelungirea Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

România trebuie să fructifice de urgenţă ocazia de finanţare a IMM-urilor prin prelungirea Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19

Comisia Europeană tocmai a decis să prelungească până la 30 iunie 2022 Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19, care ar fi urmat să expire la sfârşitul acestui an. Aceasta prelungire înseamnă că fiecare stat membru are posibilitatea să îşi prelungească schemele de sprijin şi să se asigure că firmele afectate de criză nu vor fi private de sprijinul de care au atât de mare nevoie.

IMM-urile României au fost şi rămân extrem de afectate de pandemie. Iar afectarea lor înseamnă afectarea a milioane de angajaţi şi a întregii economii.

Până acum, aşa cum am tot atras atenţia în demersurile mele repetate adresate Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dintre toate statele membre, România a exploatat cel mai puţin această oportunitate uriaşă de sprijin economic venită prin Cadrul temporar. Cadru care a mai fost prelungit o dată de C.E., dar care, din păcate, nu a reprezentat până acum nicio prioritate şi niciun interes pentru fosta guvernare, care a mai înregistrat şi în acest caz un record negativ. Toţi antreprenorii ştiu şi resimt disfuncţionalităţile şi neajunsurile răsunătoare ale celor 3 măsuri devenite deja un fiasco iniţiate anul trecut ca urmare a acestui Cadru şi cum, din păcate, s-a ratat posibilitatea de a susţine efectiv IMM-urile.

Este important ca, acum, de urgenţă, să fructificăm la maximum această ocazie extraordinară de suport pentru toate IMM-urile româneşti pentru care criza provocată de pandemie este departe de a se fi sfârşit. De aceea, programul de guvernare propus de Partidul Social Democrat cuprinde o serie de scheme de ajutor de stat directe, cu măsuri simplificate şi debirocratizate, pentru antreprenorii români şi angajaţii lor, în aşa fel încât să nu se mai irosească nicio oportunitate de suport.

Este momentul pentru soluţii responsabile şi competente! Este momentul ca România şi românii să nu-şi mai rateze şansele!

Vasile Toma,
Deputat PSD de Iaşi