17 august 2022

Vedetele sezonului: căpșunele

Capsuni- pixabay
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Este perioada lor de glorie – gustoase, aromate, piperate la preț, sunt totuși la mare căutare. Dacă nu acum, atunci când? Ca să merite investiția, fii pe fază cum le alegi, cum le păstrezi, cum le savurezi.

Alege-le după aspect și parfum: roșii, fără pete, tari și lucioase, bine coapte, parfumate. Nu neapărat mari – căpșunele supradimensionate sunt adeseori pline de apă.

Spală-le repede, sub jet de apă: nu le lăsa să stea în apă și nu le scoate codițele decât după ce le-ai spălat, altfel se pot umple de apă.

 Consumă-le în maximum trei zile: păstrează-le într-o casoletă perforată, în cutia pentru legume a frigiderului. Maximum trei zile, și asta doar dacă nu sunt prea coapte. Nu uita să le scoți din frigider cu ceva timp înainte de a le mânca.

Mic dejun sau desert: înainte de cafea, câteva căpșune natur, eventual tăvălite în iaurt, merg la suflet. Variante pentru desert: clasicele căpșune cu zahăr (zahăr pudrat direct peste căpșunele crude; sau zahăr lăsat câteva ceasuri în castronelul cu fructe, cât să le ajute să lase sucul delicios; sau sufleu); căpșune cu frișcă sau smântână; căpșune în salate de fructe, în prăjituri (tarte, șarlote, tort din două straturi de blat însiropat și cu un strat de căpșune cu unt la mijloc), dulceață și gem de căpșune.

Excentricități: caramel de căpșune…

Este un sos ce poate fi adăugat la căpșune crude și la alte deserturi pe bază de căpșune. Dă o notă acidulată, care stimulează papilele gustative la sfârșitul mesei (rețeta: mai jos).

…și căpșune piperate

Piperate la propriu, de această dată! Cică le poți aroma cu un praf fin din piperul tău preferat (alb, negru, roșu, verde, mozaic…). Piperul, neapărat proaspăt măcinat, va accentua gustul căpșunelor într-un mod original, spun masterchefii zilelor noastre. Cine are curaj, să încerce!

Caramel de căpșune

Se pun 200 g de zahăr într-o crăticioară cu margine destul de înaltă. Se adaugă puțină apă și se încălzește la foc iute, până când se obține un caramel brun. Nu se amestecă zahărul, ci se lasă să se topească liniștit și să prindă culoare. Se ia de pe  foc și se adaugă 5 cl de oțet balsamic cât mai rece, ca să scadă brusc temperatura (altfel căldura emanată de zahăr va continua să-l ardă și după ce a fost luat de pe foc).

Imediat după ce caramelul s-a oprit din fiert se adaugă 100 g de căpșune și se pune la fiert din nou, astfel încât caramelul să redevină lichid și căpșunele să fiarbă lăsându-și sucul. Când caramelul este din nou lichid se oprește focul. Se lasă compoziția să infuzeze 20 de minute, apoi se strecoară. (Rețetă preluată din ”MasterChef – școala de bucătari”, Editura Litera).

 

Articol de Gabriela Boceanu