Publicat: 2 Februarie, 2019 - 12:02
Share

Parlamentul European i-a dat lui Juan Guaido statutul de "Președinte interimar" al Venezuelei. Mexicul și Uruguay-ul pledează pentru un dialog politic.

Refuzând presiunea lui Trump și alinierea oarbă la politicile Statelor Unite, Mexicul și Uruguay-ul au anunțat un summit internațional, la data de 7 februarie, la Montevideo, pentru a găsi o soluție pașnică și politică pentru criza venezuelană, bazat pe "stabilirea unui nou mecanism de dialog care, prin includerea tuturor forțelor venezuelene, ar readuce stabilitatea și pacea în această țară. Acest efort răspunde și solicitării Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, de a paria pe dialog și de a nu sprijini acele demersuri americane care neagă existența acestei posibilități ", au semnalat cele două națiuni, Mexicul si Uruguay-ul într-o declarație comună.

Această poziție contrastează cu cea a guvernelor de dreapta din regiune, care, după planurile orchestrate de Washington timp de un an, l-au propulsat pe deputatul, pana atunci aproape deloc cunoscut comunității internaționale,  adversarul de dreapta al lui Maduro, Juan Guaido, ca lider marioneta al unui stat paralel.

Joi, Parlamentul European l-a recunoscut pe Guaido, îndemnând statele membre să facă același lucru, într-o rezoluție adoptată cu 439 voturi pentru, 104 împotrivă și 88 abțineri.

Articolul 233 al Constituției venezuelene, la care, în demersul sau, a făcut apel Juan Guaido, preluând ilegal puterea, prevede că se poate înlocui Șeful Statului doar în condiții foarte stricte: abandonarea puterii de către acesta, incapacitatea exercitării funcției din cauza bolii, a morții sau împuternicirea de către Curtea Supremă de Justiție.

Ei bine, Nicolas Maduro nu se încadrează în niciunul dintre aceste criterii. Pentru ca analiza sa fie obiectiva: a fost reales la 20 mai 2018, în alegeri boicotate de unele partide de opoziție la cererea Statelor Unite, unde a obținut... 68% din voturi!

Ciprian POP

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: