Publicat: 13 Ianuarie, 2020 - 13:30
Share

Verificarea, repararea şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Multe dintre efectele unor situaţii de urgenţă pot fi limitate sau chiar eliminate, dacă acţionaţi la timp şi ştiţi cum să interveniţi corect. De aceea, este bine să vă informaţi dinainte asupra pericolelor cu care vă puteţi confrunta şi să vă însuşiţi măsurile şi regulile de prevenire a eventualelor situaţii de urgenţă.

În ultimele trei zile, pompierii din întreaga ţară au acţionat pentru stingerea a 291 de incendii. În mare parte, aceste evenimente au avut drept cauză probabilă utilizarea mijloacelor de încălzire sau a instalaţiilor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii.

În afara acestor situaţii, în peste 80% din solicitările primite, echipajele de salvatori au acţionat pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă pentru 3.595 de persoane.

Totodată, militarii au intervenit şi la 19 misiuni de descarcerare, 81 activităţi de căutare, deblocare persoane şi animale din medii ostile, precum şi în alte 211 situaţii destinate protecţiei comunităţilor.

* Una dintre intervenţiile relevante a avut loc vineri, 10 ianuarie a.c., în Suceava. Ajunse la locul evenimentului, echipajele de intervenţie au constatat că un tren de călători, care circula pe ruta Iaşi - Timişoara, a acroşat o autoutilitară în care se aflau două persoane. În urma accidentului au rezultat două victime, una decedată (bărbat, 35 ani) şi una încarcerată, în stare de conştienţă. După efectuarea manevrelor de descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă, victima a fost transportată la spital.

* O altă intervenţie care s-a soldat atât cu pagube materiale, cât şi cu pierderea unei vieţi, a avut loc în Bucureşti, în seara zilei de sâmbătă, 11 ianuarie a.c. Pompieri din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din sectorul 2 al capitalei. Odată ajunse la locul solicitării, forţele angrenate au constatat că incendiul se manifesta în interiorul locuinţei, pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp. Pe timpul operaţiunilor de intervenţie, în interiorul clădirii, a fost găsită o femeie, în vârstă de 67 ani, decedată.

* O situaţie în urma căreia nu au existat victime, dar care a produs pagube, a avut loc în Baia Mare, în cursul zilei de ieri, 12 ianuarie a.c. Pompierii militari au avut de gestionat urmările unei explozii neurmată de incendiu produsă într-un apartament, situat la etajul trei al unui bloc de locuinţe. În urma deflagraţiei au fost afectate patru apartamente, nefiind înregistrate victime. Pe timpul operaţiunilor de intervenţie, 34 persoane au fost evacuate, iar alte 10 s-au autoevacuat. În urma evaluării imobilului, reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii au stabilit că structura de rezistenţă nu a fost afectată.

* Un alt eveniment de amploare s-a produs, tot ieri, în localitatea Şimon din Judeţul Braşov. Peste 30 de pompieri militari au acţionat pentru stingerea unui incendiu produs la o pensiune şi două anexe, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 400 mp. Eforturile echipajelor ISU au fost susţinute şi de 3 maşini de stingere ale pompierilor voluntari din localităţile Bran, Cristian şi Moeciu.

În timpul sezonului rece se constată o intensificare a incendiilor produse la locuinţe, evenimente ce pot ameninţa viaţa şi sănătatea populaţiei, precum şi bunurile acesteia. Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, cetăţenii trebuie să conştientizeze riscurile utilizării mijloacelor de încălzire şi a instalaţiilor electrice cu defecţiuni şi improvizaţii.

Tag-uri Institutii: