7 decembrie 2021

Verificări privind comercializarea peştelui şi produselor din peşte

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 15 – 24 aprilie a.c., poliţiştii Secţiilor Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi, au acţionat în vederea protejării fondului piscicol naţional, prin descurajarea pescuitului în zonele şi perioadele supuse prohibiţiei, precum şi pentru verificarea respectării cadrului legal privind comercializarea peştelui şi produselor din peşte de către pescarii comerciali.

Au fost desfăşurate 156 de acţiuni şi controale, fiind constatate 72 de infracţiuni, dintre care 69 – prevăzute de O.U.G. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura. 25 de persoane sunt cercetate, toate fiind depistate în flagrant delict.

De asemenea, au fost aplicate 93 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 48.595 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării 310 kilograme de peşte şi 13 kilograme de icre, diferite specii, 16 plase tip monofilament, în lungime totală de 1.055 de metri, 10 ambarcaţiuni şi 5 motoare de ambarcaţiuni.

Poliţiştii au verificat 4 societăţi comerciale, 8 amenajări piscicole, 85 de ambarcaţiuni pescăreşti, 64 de autoturisme şi au legitimat 353 de persoane.

Exemple:

1. La data de 18 aprilie a.c., poliţiştii Postului de Poliţie Transporturi Navale Brăila – S.R.P.T. Galaţi, au depistat, în zona km. 20, braţ Vâlciu, fluviul Dunărea, 2 bărbaţi, în timp ce ar fi desfăşurat activităţi de pescuit comercial în perioada de prohibiţie, de la bordul unei ambarcaţiuni din lemn, cu ajutorul a două plase de pescuit comercial tip setcă, confecţionate din fir multifilar, în lungime de aproximativ 300 m, capturând peşte din specia scrumbie, fără să deţină documente legale.

A fost întocmit dosar penal pentru arborarea fără drept a pavilionului român ori punerea în exploatare sau navigaţie a unei nave neînregistrate, conform Legii nr. 191/2003, pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, pescuit comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie şi deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, conform O.U.G. 23/2008.

2. La data de 20 aprilie a.c., poliţiştii Biroului de Poliţie Transporturi Navale Galaţi – S.R.P.T. Galaţi au depistat un bărbat, de 42 ani, din municipiul Brăila, în timp ce ar fi practicat pescuitul comercial în apele fluviului Dunărea, cu ajutorul unei ambarcaţiuni din tablă, folosind un set de plase de pescuit comercial tip setcă, confecţionată din fir monofilament, cu lungimea de 75 de metri, fără a deţine licenţă, autorizaţie si permis de pescuit comercial pentru perioada de prohibiţie.

A fost întocmit dosar penal pentru pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, pescuitul prin orice metode al reproducătorilor, în perioada de prohibiţie, pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale prin orice metode şi mijloace al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice în perioada de prohibiţie, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a uneltelor de pescuit comercial şi producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament, conform O.U.G. 23/2008.

Ambarcaţiunea din tablă şi uneltele de pescuit au fost indisponibilizate.