Publicat: 22 Iunie, 2016 - 10:19
Share

Future Museum, galeria de la parterul Centrului Ceh, se redeschide cu expoziția Ancăi-Raluca — B L A N K. Vernisajul va avea loc pe 24 iunie, de la ora 20:00, iar evenimentul face parte din programul Centrului Ceh la Noaptea Institutelor Culturale.

Expoziția B L A N K evocă fenomenul de hoarding, care a apărut în ultimul deceniu de comunism, când România exporta mare parte din producția internă pentru a-și plăti datoriile externe, lăsându-i pe locuitori în situația de a se chinui pentru obținerea propriilor mijloace de trai. 'În timpul acestei perioade oamenii au început să valorifice ce considerau a fi bucăți sau resturi importante, care ar fi putut fi refolosite cândva la repararea sau îmbunătățirea unor bunuri deteriorate', spune artista.

Selectând obiecte strânse de-a lungul anilor în ceea ce se poate numi un muzeu domestic, artista le vopsește și le plasează într-un spațiu alb. Acest ritual atrage după sine îndepărtarea acestora de trecut, un act de purificare prin vopsire, care elimină parțial identitatea și repoziționarea obiectelor într-un non-spațiu desemnat, un spațiu gol (blank).

'Blank este, pe de-o parte, un ritual personal în conexiune intimă cu o perioadă definitorie din viața artistei, dar atrage și atenția asupra unei nevoi mai largi a societății românești de a se separa de trecut și a reinventa viitorul' spune Bogdan Cornea.

Anca-Raluca a abandonat Istoria Artei la Universitatea de Arte București, după un examen picat la muzeologie. Acela a fost momentul în care a simțit cât de eronat este sistemul educațional din România și cât de mult lucrează împotriva adevăratei formări a viitorului artist sau, în cazul ei, a unui istoric de artă.

Anca-Raluca. B L A N K

24.06. — 22.07.2016

Vernisaj: 24.06. / 20:00

Future Museum (Ion Ghica, 11, București)

www.futuremuseum.ro

luni — vineri / 8.00 — 16.30