22 septembrie 2021

Vernisajul expoziţiei Burticală.G.Ion.Leu.Dolj

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă joi, 16 septembrie 2021, de la ora 19.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziţiei Burticală.G.Ion.Leu.Dolj.

Unul din punctele forte ale Muzeului Naţional al Ţăranului Român, alături de expoziţia permanentă, este patrimoniul material, a cărui bogăţie şi diversitate au fost deseori remarcate şi puse în valoare prin numeroase expoziţii temporare şi virtuale ori prin publicaţii. Fondul de desene realizate de Ion G. Burticală, din comuna Leu, judeţul Dolj, este parte componentă a „Arhivei de imagine” din 1999, în urma donaţiei făcute MNŢR de criticul de artă Radu Ionescu, un bun cunoscător al teritoriului artei naive din România, cu ocazia expoziţiilor „Artă + naivitate = artă naivă” (1999) şi „Exerciţii de naivitate” (1999). Lucrările lui Ion G. Burticală au stat atunci alături de cele ale unor cunoscuţi pictori naivi români, iar o selecţie de desene a constituit cuprinsul unei mape cu planşe de colorat pentru copii „Desenez cu prietenul Burticală” (1999), toate, coordonate de Irina Nicolau.

Numele lui Ion G. Burticală este cvasi-inexistent în albumele de referinţă dedicate artei naive din România, un statut extrem de provocator raportat la numărul desenelor deţinute de MNŢR şi la privirea iscoditoare a autorului acestora, care înregistrează detalii ale unui interval de timp marcat de tranziţia între două regimuri politice radical opuse. Dincolo de expresivitatea liniei, de folosirea atipică a cromaticii, desenele lui Ion G. Burticală sunt interesante pentru compoziţiile prin care încearcă nu doar să-şi reprezinte locurile natale, cât mai degrabă să realizeze o hartă mentală prin care avem acces la viaţa socială a unei comunităţi rurale, cu riturile, obişnuinţele casnice, precum şi la o serie din clişeele propagandistice ale anilor ’50-’70.

Expoziţia Burticală.G.Ion.Leu.Dolj. este, întâi de toate, o propunere de redescoperire a unui pictor naiv şi implicit a lumii rurale pe care acesta a încercat să o facă cunoscută. În al doilea rând, aduce în prim plan o subsecţiune a artei naive – desenul si acuarela -, căreia i s-a acordat o mai mică importanţă, fiind astfel şi mai puţin vizibilă în raport cu pictura şi sculptura. Nu în ultimul rând, expoziţia documentează nu doar activitatea lui Ion G. Burticală, ci şi relaţiile vieţii comunitare din localitatea Leu. De asemenea, este o încercare de chestionare a contextului artei naive într-o perioadă în care a făcut obiectul unor politici culturale de masă, ce se adresa amatorilor din segmentele sociale ale ţăranilor şi muncitorilor.

Desenele lui Ion G. Burticală vor fi însoţite de o serie de picturi realizate de Ghiţă Mitrăchiţă, mult mai cunoscutul pictor naiv, congener şi conjudeţean. Înrudirile, conexiunile sau contaminările stilistice sunt puse în evidenţă printr-un dialog cu artefacte ale culturii ţărăneşti din zona Olteniei.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 31 octombrie 2021, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.

Preţul biletului de intrare: adulţi – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 2 lei

Curatori: Cosmin Manolache, Lila Passima

Proiect realizat cu sprijinul: Televiziunea Română | Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj | Primăria Bârca | Muzeul Judeţean Argeş | Centrul Cultural Judeţean Argeş