Publicat: 14 Martie, 2018 - 15:19

Ambasada Republicii Moldova în România şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă invită miercuri, 21 martie 2018, ora 18.30, la Sala Foaier, la vernisajul expoziţiei de fotografie Aşa văzut-a Zaharia. Improvizaţii într-o lume captivă. 

Recent descoperită în podul unei case abandonate, la 200 km de Chişinău, arhiva fotografică a lui Zaharia Cuşnir ne oferă astăzi şansa rară de a privi viaţa rurală din Basarabia de după război într-o manieră care ocoleşte realitatea îngrădirilor dictate de propaganda şi discursul oficiale ale epocii. Expoziţia este rezultatul unui exerciţiu curatorial şi de cercetare interdisciplinar şi prezintă - în premieră în România - o selecţie inedită din cele peste 4000 de clişee salvate, aflate în prezent în proces de conservare, digitizare şi documentare. 

La 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu Regatul României a confirmat printr-un act politic o comunitate de limbă şi cultură, fiind succedată după două decenii de anexarea Basarabiei de către URSS. Asemenea oricărei schimbări politice majore, acest moment de ruptură a lăsat spaţii albe în istoria oficială şi traume în memoria colectivă. Dincolo de interpretările propuse de istoricii asupra acelor momente frământate şi a perioadelor în care Basarabia şi România au avut evoluţii separate, avem la îndemână micro-istoriile, care nuanţează şi dau relief vieţii sociale de la est de Prut. O astfel de micro-istorie - de data aceasta vizuală - este şi cea a lui Zaharia Cuşnir şi a satelor pe care el le-a fotografiat în anii '50-'60.

Fotograful-ţăran şcolit în adolescenţă la Iaşi eşuează în încercarea de a se împotrivi intrării în colhoz, fiind închis o vreme, pentru a se refugia mai apoi în fotografie. Cu o arie de cuprindere limitată la câteva sate, Zaharia Cuşnir este un etnograf inocent care înregistrează episoadele sărbătorii şi ale copilăriei, scene casnice sau de convivialitate, însă fără a se opri la ceea ce poate face oricine deţine un aparat foto. Observaţia sa aparent tăcută este surprinzătoare prin dinamica multora dintre cadre, parcă impregnate de o stare de film. Îndrăzneala de a construi imaginea prin compoziţii, straturi şi relaţii între personaje şi aparatul foto pare neverosimilă pentru acea perioadă, într-un sat aflat la marginea URSS, şi cu atât mai mult pentru un sătean de rând - fierar, zidar, lucrător în colhoz -, a cărui viaţă a însoţit istoria Basarabiei de la apartenenţa la Imperiul Ţarist până la căderea blocului socialist. Se poate spune fără nicio ezitare că Zaharia Cuşnir este noua descoperire din familia inocenţilor, alături de Costică Acsinte şi Vivian Maier.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Foaier, până pe 22 aprilie 2018, de marţi până duminică, între orele 10 şi 18. Intrarea este liberă.

Echipa curatorială: Nicolae Pojoga (lector superior, Catedra Multimedia a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte plastice din Chişinău), Cosmin Manolache, Iris Şerban şi Mara Mărăcinescu (Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti)
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: