30 ianuarie 2023

Vernisajul expoziţiei de pictură Centurionul din Capernaum – Ferestre Epifanice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Naţional al Bucovinei vă invită, marţi, 17 ianuarie 2023, ora 13, la vernisajul expoziţiei de pictură Centurionul din Capernaum – Ferestre Epifanice, ocazie cu care vor fi prezentate publicului sucevean 29 de lucrări ale pictorului ardelean Cornel Vana.

Expoziţia se desfăşoară în Foaierul Muzeului de Istorie şi va fi deschisă în perioada 17 ianuarie – 26 februarie 2023.

Cu prilejul acestei expoziţii, Pinacoteca Muzeului Naţional al Bucovinei s-a îmbogăţit cu 10 lucrări noi, care au fost donate de către autor.

Născut la 10 martie 1957, în Cacova Ierii, Comuna Iara, judeţul Cluj, pictorul locuieşte şi creează în municipiul Turda, în proximitatea Bisericii Răţeştilor, spaţiu legat intim de lupta seculară a românilor transilvăneni pentru identitate culturală şi spirituală. Împlinind o carieră artistică debutată în 1983, Cornel Vana este cunoscut ca un plastician responsabil care a creat o operă cu un discurs strâns legat de modurile de exprimare ale naturii umane în contextul culturii plastice şi religioase a românităţii intra-carpatice.

În universul plastic al lui Cornel Vana, natura omenească sinceră este portretizată prin personaje feminine care funcţionează ca axe compoziţionale şi simbolice în jurul cărora se construieşte evenimentul. Un spaţiu generos este oferit de pictor unor imagini des întâlnire în spaţiile cultului creştin, accentul punându-se pe interacţiunea omului cu obiectul de cult şi oamenii consacraţi cultului. În opera pictorului turdean, simbolului religios trimite noţional la ideal şi reuşeşte misterios să întreţină o ordine socială, ca însă e devoalată sincer ca suferindă, susceptibilă de a fi abuzivă dinspre centrul uman de putere şi predispusă abuzului dinspre periferii.

Sursa foto Facebook Muzeul Naţional al Bucovinei