Publicat: 29 Iunie, 2016 - 08:39
Share

Vernisajul, care va avea loc la Biblioteca Națională miercuri, 29 iunie, de la ora 18.00, este dedicat aniversării a 20 de ani de activitate a Fundației Inter-Art din Aiud. Expoziția de artă contemporană cuprinde lucrările a 130 de artiști din 80 de țări de pe toate continentele lumii. Toate aceste lucrări vor fi expuse la București, la Biblioteca Națională.

Evenimentul este organizat de Fundația 'Inter-Art' Aiud, Institutul Cultural Român, Biblioteca Națională a României, Primăria — Consiliul Local Aiud și Centrul Cultural 'Liviu Rebreanu' Aiud.

Fundația 'Inter-Art' din Aiud a fost concepută în 1996 în vederea bunei organizări a Taberei Internaționale de Artă Plastică 'INTER-ART' Aiud. Tabăra are deja o tradiție de 20 ani, timp în care au participat peste 300 de artiști din 60 de țări. Este cotată ca una din cele mai importante tabere de creație din Europa de Est.

Fundația 'INTER-ART' și-a diversificat activitățile organizând și alte proiecte: Tabăra Internațională de Creație pentru Tineret, Bienala Intercontinentală de Grafică Mică 'INTER-ART', Tabăra Internațională de Artă Plastică 'PRISON ART', Tabăra Internațională de Grafică 'WINE ART' și este coorganizator la Festivalul International de Umor — Aiud și Festivalul Internațional de Fotografie și Filme Scurte 'AIUD-ART'.

Obiectivul acestui proiect este realizarea unei expoziții internaționale cuprinzând o vastă colecție de artă contemporană: pictură, grafică, fotografie, sculptură provenind din 80 de țări, o sinteză a colecției ca rezultat al numeroaselor proiecte derulate timp de 20 de ani.

Expoziția va continua un șir lung de manifestări organizate la Cluj Napoca, București, Gyomaendrod (Ungaria), Istanbul (Turcia), Bombay (India), Cairo (Egipt), Rabat (Maroc), Viena (Austria), Vichy (Franța), Washington D.C. (S.U.A.), New York (SUA), Kutztown (SUA), Petion Ville (Haiti), Sasaran (Malaysia) — unde au fost prezentați artiști plastici cu cotă internațională care au participat la proiectele INTER-ART de la Aiud.

În septembrie 2013, fundația a realizat un mail-art reprezentând 322 de artiști din 110 țări la sediul ONU din New York. Fundația Inter-Art a expus și la Parlamentul European de la Bruxelles, după care au urmat două evenimente dedicate aniversării a 60 de ani de când Romania este stat membru al Națiunilor Unite.