Publicat: 10 Mai, 2016 - 08:30
Share

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10 organizează marți, 10 mai 2016, ora 11.00, vernisajul expoziției lunii mai, Monarhia — Reginele României — 150 de ani', manifestare cuprinsă în programul 'România 100'.

Data de 10 mai rămâne în istoria românilor o zi de mare sărbătoare. În ședința Academiei Române, la 11 mai 1911, Secretarul General a rostit următoarele: '... în 1866 s-a proclamat Domnia ereditară a Principelui Carol,... în 1877 s-a proclamat Independența României... în 1881 s-a proclamat România de Regat și Carol I Rege al României.'

Evenimentul este organizat cu ocazia împlinirii a 150 de ani de când s-a proclamat domnia ereditară a Principelui Carol. Alături de regi s-au aflat reginele, femei puternice, care prin activitatea lor au consolidat imaginea Casei Regale a României atât în interiorul țării, cât mai ales în afara granițelor ei.

Expoziția prezintă materiale foto ale vremii, precum și publicații de tip memorialistic sau biografic.

Astfel se vor putea admira fotografii ale celor trei regine: regina Elisabeta, regina Maria și regina mamă Elenă. De asemenea, vor fi expuse câteva volume cu valoare muzeală deosebită: o traducere a lui Nicolae Iorga a volumului 'Țara mea', 1916 ('My country') scris de Maria, Regina României; 'Carmen Sylva—Intime', 1905, de G. Bengesco, biograful reginei Elisabeta; 'Povestea vieții mele', volumul al II-lea, de Maria, Regina României', precum și altele.

Birou istorie,

Amalia Nicoară