Publicat: 9 Noiembrie, 2015 - 19:00

Galeria SENSO invită marți 10 noiembrie 2015, orele 18:00, la vernisajul expoziției de pictură cu caracter retrospectiv a artistului ION LAZĂR, eveniment care va avea loc la Galeria SENSO (parter și etaj), Bd. Unirii nr. 15, sector 5, București. Este prima expoziție dedicată memoriei binecunoscutului artist plastic care a decedat în august 2014.

Cuvântul de deschidere al expoziției va fi susținut de criticul de artă Dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța.

Acest eveniment este realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Artă.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 10 noiembrie 2015 — 4 decembrie 2015, de luni până vineri între orele 11.00 — 18.00, sâmbăta și duminica între orele 12.00—18.00.

Despre pictorul Ion Lazăr

Pictor, profesor, restaurator, expert în artă, desenator și scriitor, Ion Lazăr a trecut în neființă în luna august 2014. A absolvit Liceul de Artă 'Nicolae Tonitza', secția 'Artă Monumentală' și Institutul de Arte Plastice 'Nicolae Grigorescu' din București, secția 'pictură de șevalet'. Doctor în Arte Vizuale și scriitor, Ion Lazăr a fost membru UAPR (filiala 'pictură'), profesor la Academia de Artă București și membru consultant al Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România. A avut numeroase expoziții personale și de grup în țară și în străinătate.

In memoriam...

'Ion Lazăr a părăsit această lume la doar 54 de ani, lăsând în urmă (pe linie profesională) o seamă de lucrări, proiecte și scrieri despre artă. (...) Privesc lucrările în curs de etalare pe simeze și am certitudinea vocației sale de pictor.

Aceasta s-a bazat pe acumulări necontenite — părinții Rodica și Iacob Lazăr, în atelierul cărora artistul a văzut pentru prima data, uneltele meseriei, sunt nume apreciate ale plasticii naționale—, pe exercițiul cotidian și pe admirația manifestată față de opera reprezentativă, indiferent de cine și când a fost aceasta făcută. În subtilitatea picturii sale deslușesc ecouri ale marilor epoci de cultură și ale calităților conceptuale și plastice prin care acestea s-au impus în timp. Am certitudinea că Ion Lazăr a lucrat mereu, pasionat, căutând să-și perfecționeze stilul și să readucă în actualitate, secrete de compoziție, perspectivă și culoare sau tehnici ignorate ale maeștrilor din trecut (...)' — Anca Vlad, Președinte Fundația FILDAS ART.

'(...) La conturarea și facerea expoziției a ostenit fără preget Iacob Lazăr, tatăl artistului și a vegheat de sus, unde se și află, mama sa Rodica; fiul a intrat încă din copilărie în atelierul lor încărcat de ustensile, pânze, culori și făgăduințe, pășind încă de pe atunci în lumea picturii, 'această enigmă veche de când lumea, (care) nu va înceta să ne farmece până la capătul istoriei', după cum însuși artistul constată într-una dintre scrierile sale. (...) Intrând în Galeria Senso, vizitatorii vor înțelege astfel de ce fundalul lucrărilor sale poate fi asemuit cu un palimpsest care păstrează, decantate, amintiri din epocile de pictură pe care le-a prețuit până într-acolo, încât a și lucrat în sensul lor. 'Am simțit bucuria creației repetând o alta (care — în convingerea mea — repetă, la rândul ei, pe o alta), reinterpretând-o, rearanjând-o, remodelînd-o și am aflat că îndrăgesc mai mult rigoarea creației și mai puțin fervoarea ei', ne comunică autorul într-o potrivită formulare' — Dr. Doina Păuleanu — critic de artă, Directorul Muzeului de Artă Constanța.

Program Galeria de Artă SENSO: Zilnic, de luni până vineri între orele 11.00 — 18.00, sâmbătă și duminică între orele 12.00 — 18.00.