18 august 2022

Vernisajul expoziţiei „Predarea fibrei, între artă şi cercetare”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” în parteneriat cu Departamentul Arte Textile – Design Textil din cadrul Universităţii Naţionale de Arte, Bucureşti, vă invită vineri, 1 iulie 2022, orele 17:00, în galeriile Foişor şi Gheţărie, la vernisajul expoziţiei „Predarea fibrei, între artă şi cercetare”.

Prezintă lect. univ. dr. Cornel Moraru, director al Departamentului „Teorie-Cercetare” al Universităţii Naţionale de Arte, Bucureşti.

Proiectul, coordonat de conf. univ. dr. Dorina Horătău, continuă demersul iniţiat la expoziţia „Predarea fibrei, între artă şi design” (Galeria Cuhnie, 3 Iulie – 2 August, 2021), un „discurs la vedere care evidenţiază parcursul, devenirea unei lucrări, de la sursa de inspiraţie la finalitatea practică a obiectului artistic”, precum şi o cercetare a expresiei gestului artistic textil, ca modalitate expoziţională care favorizează dialogul cu spaţiul conţinător pe multiple niveluri: material, estetic, spiritual.

Fiecare dintre temele lucrărilor de Master prezentate (finalizate sau proiecte aflate în derulare) explorează diverse modalităţi de abordare sau exprimare personală în mediu textil.

Galeria Foişor este ocupată integral de instalaţia „Tipar”, lucrare de disertaţie realizată de Teodora Ionescu sub forma unei serii de 8 panouri – repere spaţializate de tipare de croitorie supradimensionate, realizate din materiale reciclate.

La Galeria Gheţărie, Medeea Dobre prezintă „Cotton Castle”, lucrare de finalizare a studiilor masterale, o propunere de spaţializare textilă în care „conţinutul se îmbină cu forma în căutarea unui întreg din care să rezulte armonia”.

În acelaşi spaţiu de expunere, Delia Ciubotaru (anul I, Master, specializarea Arte Textile Ambientale) prezintă un segment dintr-o serie de sculpturi textile intitulate „Status Mentis”, o temă care abordează emoţiile, procesele afective, dispoziţiile aferente personalităţii umane.

Prin contrast cu această tematică generală, Florentin Constantinescu(anul I, Master) prezintă ansamblul spaţial independent intitulat „Roma Treasure”, o lucrare ce are în vedere „…o intruducere mai adâncă în simbolistica identităţii rome prin prezentarea şi evidenţierea portului şi a ţesăturilor acesteia…”.

Expoziţiile pot fi vizitate în perioada 1 – 24 Iulie 2022.

Galeria de imagini realizată cu această ocazie va putea fi vizionată pe site-ul Universităţii Naţionale de Arte, Bucureşti https://unarte.org/, precum şi pe pagina FB a Departamentului Arte Textile – Design Textil https://www.facebook.com/Arte.Design.Textil/

Sursa foto Facebook Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”