25 octombrie 2021

Versiunea Președintelui bielorus, Alecsandr Lukashenko cu privire la incidentul aeronavei Ryanair

Presedinte BELARUS
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Lukashenko a comentat incidentul cu avionul Ryanair care efectua cursa regulata Atena-Vilnius și a dezvăluit noi detalii

La o întâlnire cu parlamentari, membri ai Comisiei constituționale și oficiali guvernamentali, Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko a comentat incidentul zborului Atena-Vilnius și a dezvăluit noi detalii.

„Ce ar fi trebuit să facem, mai ales pe fondul unei cascade de amenințări cu privire la amenintarea instalațiilor noastre? Locuiți în Belarus și știți: în fiecare zi sunt amenințate  școlile, universitățile și întreprinderile noastre, a spus el. Da, și avioanele noastre sunt amenințate, primim mesaje de acest gen de la adresele IP din Polonia, Lituania și Letonia. În fiecare caz, am răspuns în mod adecvat la informațiile primite „, a declarat Alexandr Lukașenko.

Președintele a menționat că, în cazul zborului Atena-Vilnius, informațiile legate de bomba de la bordul avionului au fost primit din străinătate – din Elveția. Mai mult, mesajul a ajuns în același timp pe aeroporturile din Atena, Vilnius și Minsk.

Partea bielorusă a răspuns  prompt, transmițând informațiile echipajului avionului în conformitate cu normele internaționale. „Pentru că în acel moment avionul a trecut granița Belarusului și se afla în spațiul nostru aerian, am adus aceste informații piloților avionului, a trebuit să le publicăm. Echipajul a avut timpul pentru a lua o decizie. Am avut 123 de pasageri din diferite țări și 6 membri ai echipajului amenințați în aer.  Și cum ar reacționa Statele Unite într-o astfel de situație, ținând cont de experiența sa tristă? „- șeful statului a pus o întrebare retorică.

„Aeronavă de luptă a fost ridicată în conformitate cu toate regulile. Și-a declarat instantaneu  alertă completă. Conform sarcinilor mele oficiale, a trebuit să protejez oamenii, m-am gândit la securitatea lor și va rog sa  înțelegeți un lucru simplu: dacă avionul ar fi explodat și teroriștii ar fi dorit să-l arunce în aer, cu greu am mai fi putut face ceva. Dar nu aș fi putut permite ca avionul să cadă așa.  După aceea …Deci, nu este nevoie să mă învinovățesc. Am acționat legal, protejându-mi poporul. Acest lucru va continua să fie așa ”, a subliniat liderul bielorus.

Alexandr Lukashenko a atras atenția asupra faptului că există un singur algoritm de acțiuni în astfel de situații de urgență: aterizarea imediată a avionului și salvarea oamenilor. „Am acționat în strictă conformitate cu regulile de siguranță a aviației. Acest lucru este recunoscut de specialiști și experți. Dar, decizia nu a fost luată de noi. Conform tuturor regulilor și instrucțiunilor, decizia este luată de comandantul echipajului și am oferit ajutor. Comandantul echipajului s-a gândit un sfert de oră, s-a consultat cu proprietarii aeronavei, cu compania sa (știm asta) și cu personalul aeroportului din Vilnius. Lăsați-i să publice aceste date. Nu trebuie să le publicăm noi. Vă puteți imagina, 15 minute într-o astfel de situația (poate, chiar mai mult) a sunat și s-a consultat „, a notat președintele.

În același timp, șeful statului a numit ilogice acțiunile piloților, care, după ce s-au gândit și au comunicat, au decis, totuși, să aterizeze la Minsk, deoarece Vilniusul se afla la doar 70 km distanță.

Partea bielorusă, potrivit acestuia, nu se mai aștepta ca avionul să decidă să se întoarcă. „Și, acum, întrebarea principală: de ce nu a vrut nimeni să preia avionul? Nici Vilniusul, spre care se îndrepta, nici Varșovia, nici Lvovul sau Kievul, când am raportat informațiile legate de prezenta explozibililor la bord. De ce tocmai cei care acum se plâng nu au acceptat acest avion? le era frică de responsabilitate? Era cu adevărat necesar să aterizeze la Minsk? ” a întrebat președintele.

Belarusul este acuzat că a trimis un avion de luptă, care ar fi forțat aterizarea unui avion de pasageri. Alexandr Lukashenko a spus că aceste insinuări sunt o minciună absolută. MiGul 29 a fost ridicat în conformitate cu algoritmul de acțiune al forțelor de apărare aeriană și pentru a asigura siguranța zborului. „În niciun caz nu a trebuit să permită o navă civilă cu explozivi să se abată de la curs. Dacă s-ar fi întâmplat brusc ceva, MiGul 29 trebuia să transmită coordonatele salvatorilor noștrii de la sol) care ar fi trebuit să ajungă instantaneu în punctul accidentului de avion. Și, mai mult, acest avion, dacă ar fi fost necesar, trebuia să asigure comunicarea avionului civil cu dispecerii de la sol, daca nu ar mai fi existat alte canale.

În același timp, Alexandr Lukashenko a semnalat că aeronavă de lupta din Belarus a fost ridicată în aer după ce avionul de pasageri a decis să aterizeze la  Minsk și s-a întors spre aapitala Belarusului. „Aș spune că vă mulțumesc pentru asta. A trebuit să facem acest lucru pentru a asigura siguranța în aer și – cel mai important – pe teren”, a subliniat el. – Am făcut totul pentru a salva oamenii. ”

„În acest caz, evaluez acțiunile armatei și subordonaților mei ca fiind superprofesionale. Le consider excelente..

După aterizarea avionului, mai mulți pasageri au decis să ramana la Minsk, întrucât doreau, în continuare, să meargă spre Vilnius din Capitala Belarusului pe căi rutiere.

Potrivit lui Alexander Lukashenko, acești cetățeni au fost identificați și au spus public adevărata versiune a evenimentelor. „Dacă cineva vrea să clarifice dacă i-am înlocuit sau nu, vă rugăm să ne lămuriți. Înțelegem foarte bine că oriunde se înregistrează fețele lor pe camerele video, documentele și pașapoartele sunt la îndemână. Este imposibil să le înlocuim”, a spus Alexandr Lukașenko.

Printre pasagerii zborului se număra și Roman Protasevici, care a fost inclus pe lista internațională a căutărilor. El este acuzat că a organizat revolte în masă și acțiuni de grup care încalcă grav ordinea publică. În plus, i s-a deschis un dosar penal pentru comiterea unor acțiuni deliberate menite să incite la ostilitate socială pe baza apartenenței profesionale.

„Acum, să răspundă numeroșii săi apărători occidentali la întrebarea: pentru ce servicii speciale a lucrat această persoană? Nu numai el, ci și complicii. Apărătorii occidentali trebuie să răspundă la întrebarea: cine l-a plătit pentru participarea la războiul din Donbass? Probabil că acesta este lucrul de care le este frică mai ales, de aceea se agită, – crede șeful statului bielorus. – De fapt, aici, în Belarus, el și complicii săi vroiau să organizeze un masacru, o revoltă sângeroasă „.

Președintele a reamintit că a avertizat mult timp opozanții, inclusiv fugarii, că toată lumea va fi trasă la răspundere pentru infracțiunile lor conform legii. „Vă cunoaștem din vedere. Responsabilitatea dvs. față de poporul bielorus este o chestiune de timp”, a remarcat el. „Credeți-mă, indiferent de presiunea pe care o avem asupra noastră, vom vorbi cu teroriștii în aceeași limbă care este vorbită tuturor, peste tot în lume. ”…

Alexandr Lukashenko și-a amintit cum în 2016 autoritățile ucrainene au forțat aeronava din Belarus să se întoarcă sub amenințarea aeronavelor de luptă pentru a scoate un cetățean armean din avion. Cu toate acestea, Europa nu a reacționat la acest caz. „La urma urmei, a existat o intenție deliberată, o operațiune a serviciilor speciale, amenințări la adresa echipajului și a pasagerilor cu aeronave de vânătoare”, a spus șeful statului.

Președintele a mai oferit detalii și în legătură cu unele speculații, anume că, după aterizarea la Minsk, echipajul și pasagerii au fost reținuți de oameni înarmați pentru o lungă perioadă de timp. „Faptul că avionul a decolat doar la ora nouă seara și nu imediat după inspecție, este o întrebare pentru echipaj și pentru comandantul acestuia, care nu au vrut să părăsească aeroportul nostru timp de șapte ore după ce avionul a fost inspectat și examinat de serviciile noastre speciale. Am sunat constant și m-am consultat „, a spus el. Comandantul este cel care a decis asa, cerând in acest sens culoar de zbor spre destinație, a mai adăugat Lukashenko.

Ciprian Pop