22 octombrie 2021

VIAȚA ȘI FERICIREA NOASTRĂ!!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Partea a XXXVII- a

Dar, tati, ce este omul?

Omul este o ființă rațională, inteligentă (unii mai mult, alții mai puțin inteligenți!), dar veșnic nemulțumită. Când este iarnă, își dorește vara. Când plouă, vrea soare, iar când este soare se lamentează că este prea cald. Deși are destule, nu îi este suficient, întotdeauna duce lipsă de ceva. Când este vizitat prea des se simte obosit, iar când nu este căutat de nimeni se crede abandonat. Dacă are copii, îi duce la creșe și grădinițe, dacă are rude în vârstă, părinți, mătuși, unchi, îi duce la azil sau cămine de bătrâni, pentru că, sufocat de treburi, nu are timp să se ocupe de ei,  în schimb își ia în îngrijire o pisică sau un câine, să îi țină de urât în singurătatea care îl copleșește. Omul este o ființă avară și mereu nesătulă și nemulțumită de ce i-a dat Dumnezeu și viața. Aceasta e omul în structura lui nativă.

Ce este sufletul omului de fapt, tati?

Sufletul fiecărui om și desigur și al tău, numit și spirit, este o energie care înmagazinează sentimente, plăceri, satisfacții, chinuri, regrete, emoții, pasiuni, împăcarea pe care i le oferă tăcerea, liniștea și singurătatea interioară, dar și teama de a se exprima, nevoia de afecțiune, de a fi înțeles și  nevoia de iubire. De fapt, omul simte mereu nevoia de căldură umană, nevoia de a iubi, de a fi la rândul lui  iubit și, nu în ultimul rând, nevoia de-a trăi emoții.

Să știi, fata tati, că eu am realizat în timp ce am primit de la Dumnezeu, cu ce calități sau har m-a înzestrat, ce mi s-a dat de către părinți, profesori, colegi, oameni de bine, ce am pierdut, de cine m-am despărțit definitiv, bunici, părinți sau neamuri de sânge, de prieteni și oameni adevărați, dar și ce am realizat cu adevărat de excepție în viața mea și cine a rămas lângă mine atunci când mi-a fost cel mai rău. Dumnezeu mi-a dat să descifrez incredibilul atunci când am fost deținut politic și condamnat de două ori la moarte, tocmai ca să pot rezolva într-un fel imposibilul în 22 Decembrie 1989, când s-a întâmplat ceva la care nimeni nu se aștepta și cu atât mai puțin eu și anume, am fost luat de armată și adus în prima conducere democratică din România și instalat ca al patrulea om în stat, în funcția de Președinte al Comisiei legislative, juridice și a drepturilor omului. Mi se părea un lucru imposibil ca eu, deținutul politic condamnat de regimul Dictatorului Ceaușescu, un regim totalitar, pentru complot în vederea trădării, subminării și sabotării societății comuniste din Republica Socialistă România, să ajung în fruntea țării mele, pe care nu am trădat-o de fapt niciodată.

Te-aș mai învăța ceva, fata tati. Dacă vrei să ajungi de fiecare dată acolo unde îți dorești cu adevărat, să nu divulgi tuturor intențiile tale, decât celor în care ai totală încredere. Să știi că cu cât am avansat în vârstă, eu am început să am probleme de vedere, la propriu, în schimb, în sens figurat,  am constatat că ”văd” mult mai multe lucruri, unele dintre ele chiar de nedorit prin urâțenia lor: să vezi cum ești trădat de oameni în care ți-ai pus toată încrederea și sufletul tău, este o dezamăgire năucitoare, greu de explicat în cuvinte.

De ce tati, de cele mai multe ori, tot ceea ce ai nu-ți  mai dorești, iar ceea ce îți dorești nu ai?

Simplu draga mea, așa este ființa umană, mereu nemulțumită și nestatornică, mereu vrea altceva decât ceea ce are. Este, dacă vrei, situația în oglindă cu cel care nu poate îndura răul, tot el fiind cel care va trăi fără să poată vedea și simți binele.

Eu îți spun așa: lasă-ți urechile să audă tot ceea ce spune inima, nu te implica în lucruri inutile și mărunte, care nu te interesează. Nu fi dulce că dușmanii și șacalii, căci te vor sfâșia, dar nu trebuie să fii nici amară, fata mea, dacă nu vrei să fii marginalizată și huidută.

Ți-as spune o vorbă veche din bătrâni, care ne învață că Dumnezeu ți-a dat doua urechi și o gură, tocmai ca în viața ta să asculți mai mult și să vorbești mai puțin!

 

Prof.univ.dr. Florentin SCALEȚCHI

 

 

Va urma