2 iulie 2022

Viața și fericirea noastră!!!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Viața și fericirea noastră!!!

Partea L

Dar cum, îți alegi partenerul de viață, tatii?

Rebecca, draga tatii, să știi că dacă vrei pe cineva pentru frumusețea sa, nu e iubire, e dorință.      Dacă ai să vrei pe cineva pentru inteligența sa, nu e iubire, e pur și simplu admirație. Dacă vei vrea pe cineva pentru banii săi, averea sa, mașinile lui, tot nu e iubire, e interes material. Dar, dacă încă vei vrea pe cineva, dar nu știi de ce, atunci sigur e iubire.

Dar, cum viața, nu e totdeauna plină de lucruri pozitive, ai să constați că de multe ori ca o ironie a sorții, noi suntem uneori răi și dispuși să îi ignorăm pe cei ce ne adoră, și să îi adorăm pe cei ce ne ignoră.

În timp ce în nemernicia noastră, îi rănim pe cei ce ne iubesc, cădem în greșeală și păcatul de a-i iubi pe cei ce ne rănesc și ne ignoră sentimentele.

Dar, tatii, ne-a vorbit la liceu profesorul de filozofe de un așa zis ,,Alfabet al creștinătății”. Poți să îmi vorbești despre el?

Desigur, fata mea; el este de fapt alfabetul limbii române de la A la Z, și în urma unei experiențe și acumulări de învățăminte populare, strânse de minți luminate și cu condei bun, a fost posibilă o expunere pe înțelesul tuturor enoriașilor, a docmelor acestei mari și puternice religii creștine, fie ea catolică sau ortodoxă. Ea s-a transpus în cuvinte cam așa:

 1. Ascultă mai întâi și după aceea vorbește.
 2. Binecuvântarea în numele Domnului și nu blestema!
 3. Credința în Dumnezeu să-ți fie tăria vieții.
 4. Dragostea acoperă multe greșeli deci IUBEȘTE.
 5. Experimentează zilnic rugăciunea până o vei înțelege cu adevărat.
 6. Fugi de lucrurile rele și decadente din viața ta.
 7. Găsește totdeauna prin analiză aprofundată latura latină a lucrurilor.
 8. Harul și darul lui Dumnezeu îți va fi îndeajuns ca să fii fericit.
 9. Iubirea este darul lui Dumnezeu pe care l-a lăsat peste omenire.
 10. Judecata este a lui Dumnezeu, nu judecăm noi pe alții.
 11. Kilometrii întregi a parcurs și marele apostol Pavel, să nu te plângi niciodată de drumul pe care îl vei face până la biserică.
 12. Lumina ta să-ți fie cuvântul Sfînt.
 13. Muncește cu drag, ca pentru Domnul… oriunde vei fi pe planetă.
 14. Nu încerca să te dai mai mult decât ești și poți a face.
 15. Opune-te oricărui rău, oricărui păcat.
 16. Rabdă ispita și vei fi biruitor.
 17. Să fii adeptul iubirii, al adevărului, al compasiunii și al empatiei.

Ș.    Știința adevărată se obține prin iubirea de Dumnezeu.

 1. Taci când nu ai cuvinte de zidire.

Ț.    Ținuta să-ți fie modestă și decentă.

 1. Urmărește pacea și neprihănirea.
 2. Veghează mereu în rugăciune.
 3. Zidește-ți casa pe temelia cuvântului Sfânt!

Dar de fapt ce te învață acest abecedar al creștinătății, copilul lui tata?

El, te învață în primul rând să te bazezi pe tine însuți, fata tatii.

De asemenea, te învață că în jurul tău, gravitează o grămadă de oameni cu măștile pe față, gata să te trădeze la primul colț. Te mai învață că mulți care azi sunt lângă tine, îți vor intoarce spatele atunci când tu, Rebecca, vei avea mai multă nevoie de ajutor, ceea ce înseamnă că poți rămâne chiar singură dar să știi că totuși în viață rămâne o speranță, în cineva care va fi lângă tine și vei putea avea încredere. Totul depinde numai de tine , ca să știi să îți dai seama cine este acel cineva.

E nedreaptă viața uneori fiind puține persoane care  rămân lângă tine atunci când îți va fi greu.   Tu trebuie tatii, să știi că indiferent de ce situație întâlnești și oricât de grea, să nu fii a doua opțiune pentru nimeni.

Aș pune punct acestui dialog cu tine de azi, spunându-ți că vei constata fără tăgadă că oamenii care sunt sortiți să se întâlnească, se vor înâlni. Și ar mai fi ceva, nu contează cât fug unul de altul.    Nu contează cât refuză să se vadă. Și chiar nu contează ce planuri au ei cu alți oameni. Va veni un moment potrivit pentru amândoi, când se vor reîntâlni și desigur, se vor iubi.

Și atunci vei realiza că în viață este atât de frumos să ai pe cineva care să își facă griji pentru tine, să îți spună că te iubește și să fie ultima persoană care îți scrie ,,Noapte bună” și prima persoană care îți spune ,,Buna dimineața”.

 

 

(VA URMA)…

 

 Florentin Scalețchi

Profesor Universitar Doctor