17 aprilie 2021

Viața și fericirea noastră!!! (XXVI)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Într-o Romanie, pustiita și pandemica din cauza pacatosului virus COVID-19, unde întâlnești, străzi goale, suflete pustii, inimi reci, minți murdare, cu oameni în depresie și dispusi sa produca un rău, semenului, eu ma incapatanez să-mi continui dialogul cu fiica mea Rebecca pe un subiect, deloc ușor „viața și fericirea noastră!”. Sigur ca tot ce depan în aceste rânduri probabil ca s-au spus și scris de milioane de ori, ele sunt pana la urma, aprecieri, făcute de scritori, poeti, filozofi, politicieni, actori, liber cugetatori și multe din ele intrate de mult în folclorul popular al diferitelor națiuni.

Rebecca întreabă?

Dar, tati, ce ți-ai propus să-mi prezinți astăzi despre viața și fericirea noastră?

Fata tati, într-o viața de om am auzit și am ascultat, foarte multe, aforisme, butade, proverbe, cugetari, pline de multă înțelepciune și care poarta cu ele, de fiecare data o morala. Astăzi am să-ți evoc o baterie de proverbe evreiesti, deosebit de frumoase și intelepte despre viața cărora am să le enunt  și Morala.

  1. Mi-a părut rău de mine însumi fiindcă nu avem pantofi pana când am întâlnit un om care nu avea picioare. – Morala- Omule, fii fericit de mersul pe propriile picioare, restul nu contează.
  2. Dumnezeu i-a dat omului doua urechi și o gura, ca sa asculte mai mult și sa vorbească mai puțin. – Morala- Tacerea este sfanta. Asculta profund înainte sa te exprimi verbal.
  3. O pasăre careia ii dai drumul poate fi prinsă din nou, însă un cuvânt care îți scapa de pe buze nu se va mai întoarce niciodată. – Morala- Gândește și cugeta de fiecare data, fără sa dai drumul la cuvintele care rănesc.
  4. Mai întâi repara-te pe tine însuți, apoi repara-i pe ceilalți. – Morala- Grija de sine e mai presus de orice.
  5. Nu vinde soarele ca sa cumperi o lumanare.- Morala- Nu te vinde diavolului pentru nimic.
  6. Cel care nu poate indura raul nu v-a trai sa vadă binele. – Morala- După ploaie și furtuna iar se arata vremea buna. Dacă nu cunoști raul nu vei ști niciodată sa apreciezi binele.
  7. Ceea ce ai, nu îți dorești, iar ceea ceea ce îți dorești nu ai. – Morala- În viața nu tot ceea ce îți dorești îți va și aparține.
  8. Lasă-ți urechile sa auda ce spune inima. – Morala- Ai încredere în simturile tale cognitive. Inima primește iubirea, creierul lumina.
  9. Imbatranind, omul vede mai rău, dar mai mult. – Morala- Cu cât ești ești mai invarsta, cu atât devii mai înțelept și apeciezi lumea altfel.
  10. Nu fi dulce, te vor mânca. Nu fi amar, te vor scuipa. – Morala- Dacă cineva te vorbește de rău, nu te supăra! Albina inteapa mereu floarea cea mai frumoasa.

Sau- Evita sa te bagi în cocina porcilor, ca te vor mânca.

(Va urma…)