22 septembrie 2021

Viața și fericirea noastră!!! (XXXIII)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cum să fii fericit, tati, în lumea asta aflată în totală degringoladă, bolnavă, plină de conflicte armate, peste care s-a abătut și o pandemie ucigătoare – COVID 19?

Draga mea, primul lucru și probabil cel mai important din viața ta este să ai grijă de propria-ți sănătatea, chiar dacă ești foarte tânără. Sau poate tocmai pentru că ești tânără, știut fiind faptul că lucrurile care nu sunt făcute la timpul lor, îți vor crea probleme în viitorul apropiat sau mai îndelungat. Nu bagateliza și nu aborda simplist nici măcar o simplă răceală. Îmbracă-te adecvat vremii și anotimpului și, pe cât este posibil, ferește-te de boli și viruși.

Dar să știi, Rebecca, că de multe ori în viața și fericirea noastră apar și momente de disperare și neliniște, uneori poate chiar de frică, dar nu pentru că trăim într-o lume imperfectă, ci mai degrabă pentru că sufletele oamenilor sunt pustiite de sentimente în acest secol materialist. De aceea este foarte important să-ți petreci timpul cu oamenii care te iubesc necondiționat, nu-l irosi cu cei care te iubesc în funcție de dispoziție sau de interes.  Învață să zâmbești în fiecare zi, tot atât de firesc precum respiri, să iubești în fiecare moment, să poți să savurezi fiecare secundă. Cu alte cuvinte, trăiește intens fiecare clipă și bucură-te de tot ce îți face sufletul fericit.

Fetiță dragă, cu siguranță vei fi fericită dacă nu aștepți nimic de la nimeni, excluzând părinții tăi. Știi oare de ce? Pentru că în acest fel nu vei fi niciodată dezamăgită și nici rănită!

Eu te îndemn ca niciodată să nu-ți pierzi timpul gândindu-te la greșelile trecutului, deși până acum nu cred că ai făcut multe greșeli care să-ți fi marcat viața, așa cum mi s-a întâmplat mie, eu tatăl tău, ci trăiește în prezent fiecare moment cu bucurie, numai pentru ca mâine să ai amintiri frumoase despre azi. Deși, ți-am mai spus de zeci de ori, probabil că de fiecare dată când ne întâlnim o să-ți spun:  zâmbește! Știi, e o vorbă care spune că zâmbetul costă mai puțin decât electricitatea, dar luminează mai mult decât lumina.

Tu trebuie să ai în vedere că viața are suișuri și coborâșuri, este și bună, dar și rea, azi poți avea tot ce-ți dorești, iar mâine nimic. Ai să constați că toate vin și trec, pentru simplul motiv că nimic nu durează o veșnicie. E bine să trăiești cu toată inima ta tânără, să ierți și să iubești, găsindu-ți un motiv în fiecare zi pentru care să te bucuri și să fii fericită. Ți-am spus toate astea pentru că un  om cu experiență și cu înțelepciunea pe care a căpătat-o întreaga viață, îți ”vinde gratuit!” trei sfaturi: învață să te aperi cu zâmbetul, să ataci cu tăcerea și să învingi cu indiferența ta.

Dar tati, mi-ai dat atâtea sfaturi bune despre cum să trăiesc frumos încât, dacă aș ține cont de ele cu strictețe, aș avea o viață de vis. Oare așa este?

Ei, draga mea, ce bine ar fi să fie așa, numai că în viață nimeni nu știe ce ne este prevede destinul nostru. Îți spuneam, cândva, că zilele nu seamănă una cu alta, că evenimentele trăite nu se repetă. Tot ce te-am învățat în viață este experiența dobândită în urma consecințelor unor evenimente și fapte pe care le-am trăit eu, fetița tatii, căci, fără teama de a exagera, eu am trăit atât de intens încât pot să spun că am consumat trei vieți într-o viață. Știi cum stau lucrurile? În viață, de la anumiți oameni vei învăța foarte multe lucruri care îți vor folosi și te vor face mai înțeleaptă și mai puternică, în schimb vor exista și indivizi de care nu știi cum să te îndepărtezi mai repede. Dar și de la aceștia ai de învățat ceva și anume, că nu vrei să fii niciodată ca ei!

Viața poate fi plină de capcane la care niciodată nu te gândești, unele de-a dreptul periculoase sau distrugătoare. Totuși, Rebecca,  tu ai la îndemână trei modalități prin care să-ți exprimi autoritatea. În primul rând aș zice „modestia”, calitate care te obligă să nu afișezi superioritate față de nimeni, chiar dacă ai mult mai mult decât alții, atât spiritual cât și material. În al doilea rând „curajul”: este important în viață să ai puterea, forța, aș zice chiar temeritatea, să faci față oricărei situații dificile sau penibile. I-a gândește-te ce curaj am avut eu, tatăl tău, să fug cu vaporul în lumea liberă din dictatura și tirania comunistă, asumându-mi consecințele acestei acțiuni deosebit de periculoase. Dumnezeu m-a ocrotit și ajutat să urc Muntele Golgota, ca azi să pot să-ți spun despre tot ce știu și ce am învățat despre lume și viață. Am învățat, fetiță dragă, că nu fiecare furtună vine să-ți distrugă viața, uneori vine să-ți netezească și curețe calea.

Și în al treilea rând înțelepciunea” de a ști să păstrezi tăcerea în fața aberațiilor și prostiei unor oameni. O vorbă înțeleaptă spune: să te ferească Dumnezeu de săracul ajuns bogat și de prostul ajuns șef!

(Va urma)