Publicat: 15 Noiembrie, 2017 - 11:09
Share

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a efectuat, marți, 14 noiembrie 2017, o vizită de lucru în Republica Cehă, care a inclus întrevederi cu secretarul de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Oficiului Primului-ministru, Ales Chmelar, și cu ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Jakub Durr.

În cadrul întrevederii cu oficialii cehi au fost discutate o serie de subiecte de interes comun aflate în prezent pe agenda europeană, cu accent pe Starea Uniunii Europene, Brexit, Cadrul Financiar Multianual post-2020, securitate internă și procesul de extindere a proiectului european. Cele două părți au reiterat angajamentul pentru un viitor comun bazat pe o abordare unitară, coerentă și solidară în gestionarea provocărilor actuale, în sprijinul consolidării profilului Uniunii în plan global.

'România și Republica Cehă sunt angajate în efortul comun pentru o Europă unită și coezivă, care își apără valorile și principiile și funcționează în interesul cetățenilor. Am convenit să identificăm împreună modalitățile practice prin care atitudinea constructivă a țărilor noastre să genereze rezultate pozitive în plan european', a subliniat Victor Negrescu.

În raport cu aspectele vizând Cadrul Financiar Multianual post-2020, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat importanța unor soluții echilibrate în viitoarele negocieri, care să reflecte atât continuarea finanțării corespunzătoare a politicilor de convergență ale Uniunii, cât și pentru asigurarea unui răspuns coerent al Uniunii la noile provocări. Părțile au reafirmat, în context, susținerea pentru o finanțare substanțială a politicii de coeziune și în viitorul Cadru Financiar Multianual.

Dialogul cu partea cehă s-a axat și pe experiența țării în exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene și a oportunităților de consolidare a cooperării pe această dimensiune. Astfel, ministrul delegat a prezentat stadiul pregătirilor României în vederea asumării mandatului de Președinție în primul semestru din 2019, precum și etapele ulterioare avute în vedere în acest proces.

'Purtăm un dialog constructiv cu Republica Cehă și cu alți membri ai Uniunii Europene, de natură a aduce plusvaloare în cadrul parteneriatelor existente. Am reiterat dorința țării noastre de a beneficia de experiența și de a utiliza exemplele pozitive ale partenerilor care au deținut anterior Președinția Consiliului Uniunii Europene', a menționat Victor Negrescu.