Publicat: 19 August, 2013 - 18:42
Share

Premierul Victor Ponta a invitat liderii PDL la discuţii pe tema propunerilor de natură economică făcute de către PDL zilele trecute. Ponta a explicat că unele dintre propunerile PDL sunt fanteziste.
Declaratiile lui Victor Ponta:

- PDL a formulat propuneri pe zona economica, pe care le-am tratat cu toata seriozitatea.
- Am luat act de propunerea pentru reducerea cotei unice, a contributiilor de asigurari sociale si cresterea salariului minim la 1000 lei.

- Nu le respingem de principiu si daca exista dincolo de enunt masuri concrete pe care opozitia le poate sustine suntem dispusi sa discutam, sa ne intalnim cu dl Blaga, cu dl Predoiu, pentru a vedea in ce masura pot fi aplicate

- Scaderea cotei unice pentru absolut toti ar presupune o marire a diferentei de venituri intrei cei cu salarii mici si cei cu salarii mari. Patru puncte procentuale de la cel care are 1000 lei inseamna 40 de lei plus, de la cel care are 10.000 inseamna 400 lei in plus.

- Exista problema impactului bugetar. Reducerea de la 1 ianuarie a cotei unice, a CAS si cresterea salariului minim presupune la cota unica un deficit de incasari de 6 mld lei, la CAS deficit de inca 5,7 mld lei, iar la cresterea salariului minim inca 535 milioane lei.

- Practic bugetul porneste cu o gaura, un deficit de 12 mld lei, care pot fi acoperiti fie din taierea unor cheltuieli, pot fi taiate din nou salariile si pensiile, nu vreau sa fiu polemic, sau cresterea unor taxe si impozite. A treia varianta nu exista.