Publicat: 10 Mai, 2014 - 17:55
Share

Victor Ponta a tăiat, vineri, panglica la inaugurarea celei de-a doua fabrici de component auto Bosch, din comuna Jucu , județul Cluj. Bosch. Investiţia se ridică la peste peste 70 milioane euro. Compania Bosch promite că va înființa în România, până la finele acestui an, 750 de locuri de muncă.

Compania a investit peste 70 milioane de euro în noua fabrică, cu o suprafaţă utilă de aproximativ 38.000 de metri pătraţi. Până la sfârşitul anului vor fi angajate circa 750 de persoane în noua fabrică. În prezent, unitatea are 325 de angajaţi.

Fabrica face parte din divizia de electronică auto a Bosch, care deţine la nivel global 13 unităţi de producţie, cu 24.000 de angajaţi, potrivit comunicatului.

Dirk Hoheisel, membru în Consiliul de Administraţie al Grupului Bosch, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută înainte de inaugurarea fabricii Bosch din Parcul Industrial Tetarom 3 de la Jucu, că noua fabrică "este un pilon important" al companiei, care are rolul de a consolida activitatea de producţie şi de dezvoltare din Europa.

"Continuarea extinderii producţiei în Europa de Est contribuie la creşterea competitivităţii companiei noastre. Ne aşteptăm la o răspândire a automobilelor electrice şi estimăm ca în anul 2020 ponderea acestora să crească cu 10%. Dorim să creştem şi siguranţa rutieră şi derulăm proiecte pentru creşterea siguranţei persoanelor aflate în trafic. Clujul este locaţia potrivită pentru noi, sunt conexiuni de trafic, mediul universitar pregătit şi urmărim şi o colaborare cu universităţile din Cluj-Napoca", a spus Hoheisel.

Mihai Boldijar, directorul general al Robert Bosch SRL, a declarat, în conferinţa de presă, că Bosch "a venit ca să rămână".

"Alegerea României de către Bosch este o dovadă că România trebuie să rămână competitivă pentru investitori. Avem pentru fabrica din Cluj planuri ambiţioase. În noua unitate de la Jucu se vor produce componente electronice şi dispozitive de control pentru industria auto din Europa, care vor fi folosite în sistemele de asistenţă la conducere şi în sistemele de siguranţă, precum şi în cele de reducere a consumului de combustibil. Tot la Cluj se va fabrica în viitor şi «inima» sistemului de propulsie eBike pentru bicicletele electrice. Bosch a înscris România pe harta marilor producători industriali", a spus Boldijar.

Dirk Hoheisel a completat că Bosch "nu este o firmă care vine şi pleacă după doi-trei ani".

Konrad Kashek, directorul general al fabricii Bosch Jucu, a afirmat că oficialii companiei aşteaptă din partea autorităţilor române rezolvarea unor probleme cu infrastructura rutieră.

"România are probleme cu infrastructura, este o problemă care nu poate fi ascunsă şi avem şi noi probleme negative cu calitatea din cauza transportului şi dorim să avem o legătură cu autostrăzile din Ungaria. Suntem convinşi că, dacă rămânem în România, se va realiza acest lucru, este o condiţionalitate", a subliniat Kashek.

Meder Klaus, preşedintele Diviziei Automotive Electronics, din care face parte noua fabrică, a afirmat, în completare, că şi-ar dori o legătură aeriană regulată de persoane de la Cluj-Napoca spre Budapesta.

Bosch este unul dintre cele mai mari grupuri industriale germane şi este prezent în România de 20 de ani, unde are 1.700 de angajaţi în Cluj, Blaj, Timişoara şi Bucureşti.